Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредна неделя на протести в страната

| обновено на 02.12.18 в 20:14
4
Протестиращи в Бургас блокират път, минавайки по пешеходна пътека.
Снимка: Даниела Костадинова

Продължават протестите срещу високите цени на горивата и ниския стандарт на живот в различни градове на страната.

Постепенно се нормализира движението в района на Кресна, след като протестиращи няколко пъти блокираха главен път Е-79, пресичайки шосето по единствената пешеходна пътека в центъра на града. При първия опит да направят жива верига полиция и жандармерия успя да изтласка хората от пътното платно, като се стигна до сблъсъци. Продължилите около час и половина протестни демонстрации причиниха задръствания и колони от чакащи автомобили. Спонтанно организираният протест е срещу по-високите данъци и застраховки на автомобилите и мизерията, на която са обречени пенсионери и социално уязвими хора. 

Протест под мотото „Съединението прави силата“ се проведе тази вечер в Хасково. Шествието премина пеша през централните булеварди на града, като блокира за повече от един час движението. Скандиранията на хората бяха за оставка на правителството и нормален живот. Протестиращите бяха посрещнати от двоен кордон полицаи и жандармеристи на булевард "Раковски". Така не бяха допуснати да продължат по пътя към Димитровград и автомагистрала „Марица“. Връщайки се обратно на площад „Свобода“, организаторите обявиха, че ще има нов протест и петиция, в която ще бъдат събрани всичките им искания.

Приключи протестът в Сливенско, пътят Свиленград – Русе, вече е отворен в района на Нова Загора. 

Близо двеста души от Стара Загора, Казанлък, Ямбол и Сливен в ранния следобед се събраха в новозагорското село Езеро с намерение да блокират международния път Свиленград – Русе и подхода към АМ "Тракия" при Нова Загора. Няколко пъти направиха опити, минаха през близката нива, но бяха спрени от полиция и жандармерия. Не се стигна до сблъсъци, няма и задържани. В началото на протеста на няколко души им бяха направени полицейски предупреждения и съставени актове по Закона за движение по пътищата и личните документи. В момента протестиращите се прибират към домовете си. Няма информация за затваряне на други пътища в региона.

Спират протестите в Кърджали срещу ниския стандарт на живот. Причината е проваленият днес следобед автопоход, събрал едва 20-ина души. Част от тях се разотидоха заради слабата активност. Останалите обявиха, че вероятно ще се присъединят към протестиращите в по-голям град. 

Близо 30 души, за пета поредна седмица, се събраха на протест в Бургас. С шествие те се придвижиха от изхода на града до най-близките пешеходни пътеки в комплекс „Изгрев“. Протестиращите решиха да не блокират движението, а да преминават по пешеходни пътеки.

"Не ми харесват пенсиите, не ми харесват майчинствата, изобщо не искам това правителство на власт".

"17 години живея навън. Искаме нормални заплати, за да можем да си отгледаме децата, за да можем да живеем нормално".

"Това, че сме 10-20 човека, не означава, че няма хиляди пред телевизора, които се молят да им падне бензина, да се махне управлението".

Имаше протестиращи, които не подкрепиха част от исканията.

"От тези тука всичките искания, аз подкрепям единствено повишаване на жизнения  стандарт, тъй като и оставка да има, не виждам някаква алтернатива".

Протестът приключи с автошествие от десет коли, които преминаха по улиците на Бургас. Неделният протест в Бургас срещу цените на горивата премина в социален. За разлика от предходните този се организира между  самите участници. „Протест срещу социалното убиване на българите“, това е новото мото на недоволството, каза Росинка Бъчварова, една от инициаторите на протестите в града. 

Около 30 души с 20 автомобила участваха в протестно шествие, което се провежда четвърта поредна неделя във Враца срещу ниския жизнен стандарт и за смяна на системата. Автопротестът завърши на голям паркинг на изхода на града, но без блокада на движението по международния път Е-79. Протестиращи изразиха недоволството си:

"В държавата има дефицит на справедливост и мисля, че хората от това най-вече са недоволни. Кражбите, въобще и присвояванията, стават ежедневие, безочието е безкрайно".

"Нищо не се решава в нашата държава. С тези малки пенсии  хората не са защитени, живеят по селата мизерно. Зимата ще бъде много  тежка. Много хора не издържат и умират".

"Оставка, може би е другото, следващото, след като не се решава битът, живота на хората".

За четвърта поредна неделя жители на Троян излязоха на протест срещу високите цени на горивата, ниските доходи и качеството на живот в страната. Този път те блокираха за един час движението по пътя за село Орешак, на входа на Троян, след това организираха пешеходно и автошествие по основните улици в града. 

"Господа управляващи, ние, които ви избрахме, стигнахме до дъното. Народът в провинцията гладува и мизерства. Повечето млади хора работят за минимална заплата, пенсионерите ровят в кофите за боклук, постоянно всичко се увеличава".

"Борим се за един по добър живот. Те щом викат жандармерия, значи ни чуват".

"Смяна на системата. Самата държава вече е загнила отвсякъде".

"15 години работя, за да съм на линията на бедност, ли, попитаха протестиращи в Троян.

Според Ивелин Николов троянци отново протестират, за да „чуят управляващите, че народът иска нещо, да покажат, че са избрани от народа и да го изпълнят“. „Искаме да живеем в нормална европейска държава. Инвалидите да се придвижват свободно навсякъде и да работят като всеки нормален човек. Да спрат подигравките и на управляващите. Имат лостове да променят цените на горивата. В един момент на народа му писва и започва да си търси правата“, добави той.

Протестното автошествие в Благоевград беше осуетено от полиция и жандармерия. Около 30 автомобила се събраха по обед на традиционното място – паркинга пред Югозападния университет, но колоната не успя да потегли по централните булеварди в града и да излезе на главния път Е-79. Около 50 протестиращи тръгнаха пеша към изхода за София, но не блокираха международната пътна артерия. Имаше пререкания с полицията, но до сблъсъци не се стигна. 

Организаторът на гражданското недоволство в Благоевград Александър Стамболийски посочи, че концентрацията на полиция и жандармерия в градовете и по основните пътища e успяла да повлияе негативно на енергията на протестите. И че всички актове за нарушаване на обществения ред и предупредителни протоколи ще бъдат оспорени в колективна жалба. Заради опитите за сплашване на гражданите, протестите  днес ще бъдат концентрирани на няколко места, заяви Стамболийски.

„Решението е да бъдат образувани осем точки за протест в осем основни стратегически града. Забелязва се  намаляващата енергия на протестите и преценихме, че е най-добре е да съберем целия регион на едно място“, каза той. Според организаторите хилядите протоколи и актове на участници в протестите са несъстоятелни, а институциите са превишили правомощията си. „Актовете се налагат по няколко закона – Закона на МВР, наредбите на общините за неспазване на обществения ред и закона за пътищата. Не може едно и също провинение да бъде актувано по няколко закона и поради тази причина ние сме длъжни да ги обжалваме като нищожни“, каза Стамболийски.

В Пазарджик днес отново се проведе протестно шествие срещу ниските доходи в страната. Исканията са за справедливи доходи и нормални цени. Около 50 автомобила преминаха през улиците на града и за кратко блокираха движението пред сградите на областната администрация и общината. Протестиращите настояват за лична среща с премиера Бойко Борисов.

Близо 200 протестиращи от Сливен, Ямбол и Стара Загора се отправиха към автомагистрала "Тракия" от новозагорското село Езеро. Те вървят по банкета на пътя Нова Загора - Раднево, защото не бяха допуснати да вървят по пътя. Посрещна ги жандармерия и полиция на моста преди магистралата. 

Около 30 протестиращи се събраха в Стара Загора. Сред исканията на хората, освен подобряване на икономическото положение, е и повече власт на гражданите във вземането на решения.

"Говорим за пряко участие на гражданите чрез референдуми, чрез общи събрания, в определянето на бюджетите, в написването на законите, защо не и на конституцията".

"Прага на бедност в Европа е 780 евро. Ние коя Европа сме?"

Два организирани независимо един от друг протеста имаше в Кюстендил. Участниците бяха малобройни. 20 пенсионери, носещи националните знаменца в ръце, минаха в протестно шествие по централния булевард "България". Исканията им са познатите. Страхил Данчев заяви:

"С една пенсийка не може да покриваш всички тези разходи, които се налагат, и то задължителни разходи на държавата. Остарехме много да взимаме оръжието". 

На площадката зад театъра пък се събраха малка група млади хора, организирани в социалната мрежа. Един от протестиращите:

"Недоволството от високите цени, ниското заплащане, ниските пенсии. Оставка на правителството на Бойко Борисов".

Жители на Перник протестираха в днешния следобед на светофарите в село Драгичево. Недоволството си от ниския стандарт на живот те изразиха с многократно пресичане на пешеходната пътека. Загърнати с национални знамена, протестиращите едновременно преминаваха през шосето за София и така затрудняваха натоварения неделен трафик. На мястото на протеста имаше полиция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна