Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шумът – основен фокус на новата наредба за обществения ред в София

Целта на глобите е да възпитават, не да пълнят бюджета, смята Иван Илиев от СОС

| обновено на 03.12.18 в 10:37
Снимка: БГНЕС

Иван Илиев, председател на Комисията по обществен ред и сигурност в Столичния общински съвет, коментира в "Хоризонт до обед" новата наредба за обществения ред, която вече е в сила.

Наредбата, която Столичният общински съвет прие и тя влезе в сила от 1 декември, има няколко основни аспекта. Шумът е основен фокус и това е естествено, защото шумът е свързан с възможността на гражданите да почиват ефективно, отбеляза Илиев.

Наредбата е инструмент в ръцете на контролните органи, но тя не може да каже как да работят. Проверките могат да се правят по сигнал на тел. 112, както и в рамките на превантивния контрол, добави Илиев. Той призна, че много хора са скептични по отношение на текстовете.

Логиката на процеса обхваща и етажните собствености:

"Трудна е комуникацията между съседите и сме се опитали с тези текстове да решим въпроси, които хората не успяват да решат помежду си".

Между 100 и 2500 лева е глобата за шума. И досега действащата наредба предвиждаше аналогични санкции, припомни Илиев. Според него идеята е хората да осмислят своята отговорност за това какво зависи от тях, за да живеят в по-спокойна среда. Целта на глобата не е да пълни общинския бюджет, целта е да възпитава, смята Иван Илиев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна