Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адвокатите на Иванчева поискаха отвод на прокурорите по делото

| обновено на 03.12.18 в 18:45
Снимка: БГНЕС

Отвод на прокурорите по делото за корупционната афера в община "Младост" поискаха адвокатите на отстранената от кметския пост Десислава Иванчева и бившата ѝ заместничка Биляна Петрова. Според тях опитът на държавното обвинение да се меси в работата на съда говори за предубеденост.

Според защитниците ходовете на прокурорите по делото - да спрат разпореждането на съдия-докладчика Иво Хинов - Иванчева и Петрова да излязат "незабавно" от ареста и препоръката им към Спецапелативния съд, който все още не се е произнесъл по същество за постановения им "домашен арест", са грубо нарушение на процесуалните правила.

Часове след като председателят на ВКС Лозан Панов изпрати проверяващи в Специализирания апелативен съд, за да установят междуинстанционното движение на исканията на Иванчева и бившата заместник-кметица на "Младост" Биляна Петрова да напуснат ареста, с писмо до шефа на Апелативния спецсъд и.д. ръководителят на Спецпрокуратурата препоръча – върховните съдии да не се допускат до делото.

"Те правят изявление да не се дава делото на проверяващи. Правомощията на ВКС е да проверява всички съдилища в България. Не може прокуратурата да нарежда на съда да не предоставя делото на Върховния съд", коментира адвокатът на третия подсъдим в корупционната афера в Община "Младост" Петко Дюлгеров – Марияна Тодорова.

Прокурорите по делото обявиха действията си за "напълно законни" и съдия Иво Хинов не откри в действията на обвинението предубеденост и затова отхвърли искането.

Въпреки решението адвокатите по делото "Иванчева – Петрова – Дюлгеров" продължиха да твърдят, че прокуратурата действа предубедено, а клиентите им тенденциозно се държат под стража.

Адвокат Емануил Йорданов за пореден път заподозря, че не по процесуални, а по други причини, прокуратурата държи отстранената кметица на "Младост" и бившата ѝ заместничка да останат на всяка цена в ареста:

"Може би когато са задържани Иванчева и Петрова, в България са ликвидирани организираната престъпност и корупцията и след излизането им от ареста всичко ще се възобнови. На мен ми се струва, че в името на закона би следвало да поемем този риск".

Заседанието днес започна с два часа закъснение, заради отсъствието от съдебната зала на третия подсъдим за подкуп  -бившият районен кмет Петко Дюлгеров. Оказа се, че Съдебна охрана забравила да го доведе от ареста в Централния затвор:

"Докато Дюлгеров беше под домашен арест се явяваше съвсем нормално. Сега е задържан и "Съдебна охрана" не може да го доведе в съда. В крайна сметка май държавата ни е такава", коментира Йорданов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна