Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВМА завършва годината без дългове и със 7 млн. лева приходи

Снимка: ВМА

Военно-медицинска академия завършва годината без дългове и със 7 милиона приходи, независимо от лимитите, наложени от Здравната каса, каза началникът проф. Венцислав Мутафчийски при отбелязване на 127-годишнината от създаването на лечебното заведение.

Добрите финансови резултати дават възможност Военно-медицинска академия да се модернизира, посочи проф. Венцислав Метафчийски:

"Благодарение на добрите финансови резултати ние имахме възможност да претрансформираме наши лични средства в размер на 9 милиона и половина за реинвестиция в нашите клиники и за закупуване на апаратура. В четири от клиниките вече са в ход ремонтите. Закупен е нов ангиограф и стерилизационна апаратура не само за централната болница, а за всички останали периферни болници. Благодарение на правителството ще имаме нов ядрено-магнитен резонанс, който няма аналог в България".

Приходът на болницата е в размер на 7 милиона лева, независимо от лимитирането на дейностите:

"Има намаляваща тенденция към напускане на медицински сестри и на лекари от Военно-медицинска академия и този процес вече е спрян на само около 50 души на година постъпили и напуснали, докато през 2014-та година стигахме до над 200 човека".

Над 127 000 прегледа са извършени в поликлиниката към ВМА, за болнично лечение са останали над 32 000 души, 12 000 са пренасочените от други болници пациенти.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна