Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира националната програма за стимулиране на иновации в училищата

| обновено на 03.12.18 в 15:11
2
Министърът на образованието Красимир Вълчев откри първия национален форум за иновативните методи на преподаване в училищата в София.
Снимка: БГНЕС

Национална програма за стимулиране на иновативните методи на преподаване в училищата стартира от началото на следващата година, съобщи просветният министър Красимир Вълчев. Програмата, с първоначален бюджет около 1,5 млн. лв., ще помага на учебните заведения да обменят практики помежду си и да си партнират във въвеждането на модерните модели на обучение.
 

Едва 13% от българските училища използват иновативни методи на преподаване. Най-добри резултати в това отношение показват профилираните гимназии, професионалните са в дъното на класацията.

Затова просветното министерство ще променя системата – от МОН към училищата, обясни Красимир Вълчев по време на Първия национален форум за иновации в „София техпарк“.

„За да реализираме тази промяна, малко или много всички по веригата трябва да си променим чипа. Основна цел на образователната политика трябва да бъде да насърчаваме ползотворните иновации в успешните училищни политики. Иновативни трябва да бъдат всички училища, а не само тези с одобрен проект за иновации“, каза той.

Частните училища и училищата в по-заможните общини и по-големите градове са по-активни във въвеждането на иновациите, стана ясно по време на форума. В него участваха над 600 представители на училища, регионални управления на образованието, висши училища, бизнес и родителски организации.

Подробности чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна