Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евроексперти препоръчват как да опазим Бузлуджа извън политическата му употреба

Монументът трябва да стане паметник на културата от национално значение и да се възстанови на два етапа

Снимка: БГНЕС

Европейски експерти предлагат конкретен план за действия по опазването на монумента Бузлуджа. В доклад от вчера те описват как стъпка по стъпка как може да се случи това. По-рано организацията „Европа ностра“ включи Бузлуджа в списък с най-застрашените културни обекти в Европа.

Евроекспертите са посетили страната ни през септември. Те са имали срещи с българските власти на национално, регионално и местно ниво. Тогава са се запознали в детайли и на място с историята и характеристиките на паметника, а сега излизат със заключителен доклад. 

Съществуването на този доклад е много високо признание за качествата на обекта, обясни в предаването „12+3“ арх. Дора Иванова, учредител на фондация „Проект Бузлуджа“.

„В доклада се твърди, че паметникът е уникално инженерно постижение и шедьовър на архитектурата от европейско значение и много важна, основна цел, е да бъде извън бъдещи политически противоречия“, каза арх. Иванова. Докладът е категоричен, че Бузлуджа трябва да бъде категоризиран като паметник на културата от национално значение, като най-логично е Министерството на културата да се заеме със спасяването на обекта. 

Според европейските експерти, опазването на Бузлуджа е източник на културни, туристически и икономически възможности за страната ни. 

Експертите разделят опазването на паметника на две фази. Първата е тази на спешните мерки, в която трябва да се предприемат неотложни ремонтни дейности, за да не прониква вода. "Те биха възлезли на около 500 хиляди евро и биха могли да се финансират като извънредна целева помощ от правителството", посочи Дора Иванова. 

След като се изясни дългосрочно функцията на паметника, самото му опазване би струвало 7.5 млн евро и средствата биха могли да дойдат от европейските структурни фондове, допълни архитект Иванова. Ако правителството има интерес от такъв проект, независим експертен екип може да предостави безвъзмездна техническа помощ за кандидатстване пред европейските структурни фондове, подчерта тя.

Докладът препоръчва обстойно проучване и обществени дискусии да предшестват финалното предназначение на монумента. Препоръчва се запазването му като музейно пространство и то да се поддържа като туристически обект с място за събития и образователни инициативи.

Цялото интервю е в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна