Eмисия новини
от 04.00 часа

Според анализ на енергийното министерство:

АЕЦ "Белене" може да бъде изградена за 8 години и да струва около 9 млрд. евро

Предпочита се инвеститор, предложил АЕЦ "Козлодуй" за оператор на новата ядрена мощност

| обновено на 06.12.18 в 17:26
Снимка: Ани Петрова, БНР

АЕЦ "Белене" може да бъде изградена за 8 години и да струва около 9 милиарда евро според анализа на енергийното министерство. Пред парламентарната енергийна комисия министър Теменужка Петкова заяви, че се предвижда финансирането на новата ядрена мощност да стане с 20% собствен и 80% привлечен капитал.

Задължително условие към бъдещите стратегически инвеститори ще е да има българско участие в проекта, което да е под формата на апортна вноска от вложеното до момента от страна на НЕК. Предвижда се също български фирми да извършват 1/3 от дейностите по строителството на АЕЦ "Белене".

Енергийният министър заяви, че страната ни би предпочела стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене", който ще предложи АЕЦ "Козлодуй" да е оператор на новата ядрена мощност. Между двете централи няма да бъде правена обща компания и няма да имат обща цена на тока. АЕЦ "Козлодуй" ще управлява новата мощност срещу договор и заплащане, поясни Петкова:

"Това ще даде възможност да използваме капацитета на нашите колеги от АЕЦ "Козлодуй", ще даде възможност на АЕЦ "Козлодуй" да реализира приходи. Ние смятаме, че това ще бъде важно и от гледна точка на сигурността".


Още от

EVN – България търси клиенти с идеи

публикувано на 17.10.19 в 08:14
Петър Бунев

Какви са проблемите в БДЖ

публикувано на 16.10.19 в 14:45