Трансплантацията на органи, правото и религията

Снимка: архив
Ясно е, че животът не е универсален магазин, в който да си купиш каквото пожелаеш, а си остава висш дар. Затова и проблемите, свързани с трансплантацията на органи, тъкани и клетки продължава да вълнува в името на този висш дар мнозина.
С първия преподавател по биоправо у нас, доц. д-р Стоян Ставру от Института за изследване на обществата и знанието към БАН, търсим отговор на въпроса: необходими ли са законодателни промени за преосмисляне на наболелите проблеми при донорството и вземането на решения при пациенти в състояние на мозъчна смърт в България и другите страни от Европейския съюз или тяхното решаване зависи най-вече от по-добрата организация, координация и комуникативност на институциите.
Богословът от СУ „Св. Климент Охридски“ и член на Централната етична комисия при Изпълнителната агенция по трансплантация към Министерството на здравеопазването доц. Костадин Нушев също има какво да добави – за отношението на православната църква към даряването на органи след смъртта, както и за казусите, които възникват в процеса на работа в Комисисията.
Още от категорията
Започна протестът на регионалните пчеларски организации в Североизточна България.

Стотина пчелари се събраха на протест

Пчелари от цялата страна се събират пред Министерството на земеделието на протест . Около стотина са пчеларите, които протестират на ул."Дамян Груев", която в момента е затворена за движение. Причина за протеста е, както обясниха пчеларите, че първо им е била отказана единствената държавна помощ, известна като "Де минимис". Впоследствие е била..

публикувано на 10.12.18 в 13:43

Доц. Лъчезар Стоянов: Гладоморът в Украйна трябва да влезе в учебниците по нова история

„Памет за украинците и българите, жертви на Гладомора. Съвременен прочит на комунистическия геноцид“ – това е темата на дискусия в София, организирана днес следобед от Атлантическия съвет в България и посолството на Украйна у нас. В нея ще участват историци от София и Киев. Дискусията ще бъде съпътствана от фотоизложба и документалния филм на..

публикувано на 10.12.18 в 13:36
Проф. Иван Илчев

Проф. Илчев: Един от принципите на добросъседство е да не се посяга върху чужда история

Един от принципите на добросъседство е да не се посяга към чужда история. Това обясни в интервю за предаването ни „12+3“ проф. Иван Илчев -  член на комисията, която разглежда историята между двете държави, между които възникна напрежение през почивните дни. Повод за това стана позицията на вицепремиера Красимир Каракачанов, в която той..

обновено на 10.12.18 в 13:34

Технически проблеми затрудняват работата на КАТ

Системата на Пътна полиция в цялата страна продължава да не работи. Причината е инсталирането на нов софтуер. Гражданите няма да имат достъп до Автоматизираната информационна система "Управление на наложени глоби по наказателни постановления и извършване на плащания по тях през Интернет, SMS, WAP", както и до Портала за електронни административни..

обновено на 10.12.18 в 13:16

Илена Колева: На автостоп

Искам да ви разкажа за доброто в моята година. Аз съм на 23 години и често пътувам на автостоп. През тази година съм се качвали в колите на: Бедни роми, едва събрали се вътре, отиващи да берат дренки. Бременни жени, каращи сами. Весели младежи, които нарушават закона, за да качат шести човек. Възрастни хора, които си признават, че са се страхували, но..

публикувано на 10.12.18 в 13:07

Задържаха за 72 часа 18-годишен младеж заради изнасилване

Окръжната прокуратура във Велико Търново задържа за 72 часа 18-годишен младеж, който е обвинен за изнасилването и убийството на 70-годишна жена от град Бяла черква. Престъплението е извършено в дома на жертвата на 6 декември, а тялото на мъртвата жена е намерено от нейна близка два дена по-късно. Предстои прокуратурата да внесе в съда искане за..

публикувано на 10.12.18 в 12:47

Има опасност от нова катастрофа на злополучния път край Своге, предупреждава ИПБ

Има опасност от нов тежък пътен инцидент в същия участък край Своге, където преди 3 месеца загинаха 20 души. Това предупреждават от Института за пътна безопасност. В писмо до главния прокурор Сотир Цацаров експертите отправят молба да бъде разпоредено на отговорните институции незабавно да приведат в годност еластичната ограда. След поканите към Агенция..

публикувано на 10.12.18 в 12:46