Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трансплантацията на органи, правото и религията

Снимка: архив
Ясно е, че животът не е универсален магазин, в който да си купиш каквото пожелаеш, а си остава висш дар. Затова и проблемите, свързани с трансплантацията на органи, тъкани и клетки продължава да вълнува в името на този висш дар мнозина.
С първия преподавател по биоправо у нас, доц. д-р Стоян Ставру от Института за изследване на обществата и знанието към БАН, търсим отговор на въпроса: необходими ли са законодателни промени за преосмисляне на наболелите проблеми при донорството и вземането на решения при пациенти в състояние на мозъчна смърт в България и другите страни от Европейския съюз или тяхното решаване зависи най-вече от по-добрата организация, координация и комуникативност на институциите.
Богословът от СУ „Св. Климент Охридски“ и член на Централната етична комисия при Изпълнителната агенция по трансплантация към Министерството на здравеопазването доц. Костадин Нушев също има какво да добави – за отношението на православната църква към даряването на органи след смъртта, както и за казусите, които възникват в процеса на работа в Комисисията.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна