Eмисия новини
от 15.00 часа

Фондация сигнализира три министерства за качеството на храните в училищата

Екатерина Йосифова от фондация „За храната“

Днес трябва да приключат проверките на детските закуски в училищата в Ловеч, разпоредени от Общината след сигнали на родители до кмета на града Корнелия Маринова и до началника на Регионалния инспекторат по образованието Еленко Начев. 

Проверките се извършват от две седмици, в началото им са липсвали етикети за съдържание на продуктите, установи проверка на кореспондента на БНР в областния град Пламен Христов. Констативните протоколи от проверката ще бъдат изпратени на Агенцията по безопасност на храните. 

Миналата година също са правени проверки, които са установили, че закуските отговарят на изискванията за качество. Според родителите в Ловеч обаче никой не е проверил наистина доставяната храна. На дете се полагат по 50 стотинки на ден за безплатна закуска, но повечето храни се изхвърлят в кофите.

Фондация „За храната“ е направила голямо изследване в социалните мрежи с допитване до родителите за това какво се предлага в училище. Изпратени са много снимки. Екатерина Йосифова от фондацията обобщава:

„Получихме много сигнали от родители от цялата страна за това, че в училищните лавки се продават храни, които категорично са забранени в наредба номер 37 за здравословното хранене на учениците. Преобладават храни с високо съдържание на захар, на сол, на консерванти, на хидрогенирани растителни мазнини, които също са забранени. Родителите се чувстват отчаяни, защото говорят с директора и не получават никаква подкрепа, пишат писма и не получават отговори… Затова се обърнаха към нас с множество сигнали и снимки, които ние обединихме в едно писмо и изпратихме до Министерство на здравеопазването, МОН и Министерството на земеделието. Надяваме се да получим конкретен отговор и да бъдат предприети съответните действия, за да може да има контрол и качеството на храната да бъде значително подобрено“.

Сигналите са за конкретни училища и от фондацията се надяват да бъдат извършени проверки. По наблюдение на фондацията след проверките от лафките изчезват различни вредни храни, но се връщат след известно време. Затова ще се настоява за редовни проверки:

„Ние сме решили този път да не спрем само с еднократно писмо и еднократна проверка, а там, където има сигнали за проблеми, ще настояваме да бъдат правени редовни проверки“, добави Йосифова.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

Още от

Най-четени