Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живко Седларски и неговите рокли-пътешественици на три континента

БНР Новини
6
Снимка: личен архив на Живко Седларски

Освен че пътешестват на три континента, роклите на  Живко Седларски се отличават и с феерични имена: „Дъга в нощта“ ,„Андромеда“, „Полъх“, „Бяла тишина“, „Виенски валс“, „Звездите на Щутгарт“, „Спирална галактика“, „Жената на рибаря“, „Рокля Сирена“ (в три варианта). Има дори „Пенлива рокля“, вдъхновена от искрящия елегантнопразничен блясък на пенливото вино. Цялата въздушност е скулптирана от месинг, гранит, неръждаема стомана и фибростъкло.
Тези необичайни рокли оставят зашеметяващи следи, „преминавайки“ из световни галерии, на модни дефилета в Париж, Милано, Ню Йорк… През 2013 г. творбите завладяват публиката по време на неговото самостоятелно ревю в катедралата на град Вю Ви. През 2017 г. Живко Седларски има второ самостоятелно ревю във Франция, осъществено заедно с ученик на дизайнера Жан Пол Готие.
Важен етап от раждането на скулптурите е тяхното отливане. Маестрото, който живее е твори повече от 20 години във Франция, винаги досега е избирал това да става у нас, в България, с която го свързват още много неща. Световно признатият майстор е роден в Елхово. Завършва техникум по керамика и стъкло, след това – Националната Художествена Академия. Негов личен избор за усъвършенстване е обучението му по анатомия в Медицинска академия. Практикувал е и в Берлинската художествена академия. От 1991 година, както той сам казва, разделя времето си между Франция и България. Живко Седларски е сред тримата избрани европейски творци, вписани в Клуба за изкуства на Съвета на Европа през 2007 и 2011 година. Скулптурите му са представени на три континента, истински артистични и модни пътешественици! Те са притежание на много музеи, галерии, частни колекции; допринасят за оформянето на неповторим стил в паркове, градини, замъци, обществени и частни пространства и сгради. Скулпторът изработва и дарява релеф на Христо Ботев за фасадата на Българския културен център в Париж. Негово дело е и скулптурата „Майка“, известна и като „Розоберачката“, символ на Празника на розата и на град Карлово.
Живко Седларски е поканен да участва на 12 декември в София, в ревю-спектакъл на Академията за мода по повод десетото издание на годишните награди за най-стилни и успели българи „БГ модна икона“. Преди да научим още подробности за артистичните маршрути на роклите-скулптури и за предстоящите планове на твореца, част от които е реализация на мащабен проект в Китай, нека узнаем в кой френски парк със замък се намират едни от най-впечатляващите му творби. Разказва световноизвестният скулптор Живко Седларски.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна