Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директорът на Националната библиотека: Най-вероятно ремонтът ще започне през 2019 година

Снимка: БГНЕС

В навечерието на честването на 140-годишнината на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ от синдикалната организация на КНСБ сигнализираха за разруха, лоши условия на труд и съмнителни обществени поръчки в нея.

Директорът на Националната библиотека доцент Красимира Александрова коментира за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ че ремонт в Библиотеката се очаква догодина:

„Проблемът с откъртената мазилка се случи през март. През лятото бяха предоставени средства, преминахме през обществена поръчка. Вече има сключен договор. В момента текат процедури по съгласуване на проектното предложение. След като всичко това се случи и се спазят всички законово определени изисквания, ще се случи и самият ремонт. От самото начало знаехме, че най-вероятно този ремонт ще започне през 2019 година, когато позволяват климатичните условия. Това е законът, който ние спазваме – когато има обществена поръчка, такива са условията и така се случва.

В момента подготвяме проекта за ремонта на покрива. Той трябва да бъде одобрен! Няма как да се извършва ремонт без съгласуван проект“.

Ако някой пострада в сградата преди ремонта, отговорността трябва да понесе Александрова. Няма проверка на обществената поръчка за ремонта, нито проблем с Министерство на културата, както твърдят синдикалистите, категорична е тя. В библиотеката има парно, но инсталациите са остарели и се нуждаят от ремонт:

„Библиотеката е построена 1953 година. Оттогава основен ремонт на основните инсталации – водопреносна, електрическа, топлоподаване – не са правени. Когато аз дойдох на работа, имаше 6 броя климатици в цялата сграда. През 2017 година бяха закупени 9, а сега предстои монтаж, въпрос на няколко дни е, на още 5. Но въпросът не е само в осигуряването на тези климатици, а и в затруднението старата електроинсталация да поеме това натоварване.

По един от проектите, които ни предстои следващата година да работим, ни предстои цялостно преоборудване на Реставрационния център с нова техника. Една от големите ни тревоги е, че старата инсталация няма да може да понесе това допълнително натоварване. Само преди седмица беше подменен трафопостът в библиотеката, защото миналата година имаше сериозен проблем. Наследеното е толкова тежко, че за две години няма как да бъде компенсирано“.

Интервюто на Диана Дончева с доц. Красимира Александрова можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна