Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Бояджиев: Протестът във Франция вече иска смяна на системата

Заедно за първи път са крайнолеви и крайнодесни и не се знае до какви изстъпления ще доведе това, каза журналистът

Изгорели коли на фона на Триумфалната арка в Париж при сблъсъци на полицията и и протестиращи миналия уикенд.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Привечер днес ще знаем дали ще има успокояване на протести във Франция или нещата ще се усложняват или влошават, заяви днес пред БНР журналистът от Нова ТВ - Любомир Бояджиев.

В предаването „Събота 150“ на „Хоризонт“ той обясни, че протестното движение „жълти жилетки“  не е централизирано, няма йерархия, исканията са много разнородни, а на срещата вчера при премиера Едуар Филип са били представители на т.нар. „свободни жълти жилетки“, които са умерената част от протестиращите.

„Има хардлайнери, които отхвърлят всякакви преговори с властта, което прави ситуацията още по-трудно прогнозируема“, добави Бояджиев, който следи събитията във Франция.

Според журналиста самото движение е възникнало през пролетта с петиция на жена срещу повишаването на акцизите върху горивата и още няколко искания за придвижването с автомобили, сред които отмяна на по-стриктни технически прегледи, която неотдавна също бе отложена.

„Движението се разрасна, последваха други призиви в социалните мрежи срещу покачването на акцизите, появиха се нови искания за подобряване на покупателната способност, на минималната работна заплата, на пенсиите“, разказа Бояджиев.

А през есента излезе друга жена от Бретан, Северна Франция, която в 4-минутно видео синтезира всички искания за подобряване на начина на живот. Последваха и протестите, които започнаха на 17 ноември, добави той.

Бояджиев се съгласи, че „даването на заден ход“ от властта по-рано тази седмица е закъсняла реакция, като отбеляза, че има различия в подхода на Еманюел Макрон и премиера Едуар Филип. Защото министър-председателят обявил 6-месечен мораториум върху повишаването на акциза, а часове по-късно ресорният министър заявил, че е говорил с президента Макрон и става дума за отмяна.

Журналистът посочи, че протестът вече се превръща в антисистемен, за оставката на Макрон, разпускане на парламента, за промяната на системата за управление, като се надигат гласове за все по-голямо участие на народа.

„Те искат да се смени системата на управление. Протестират въобще срещу елитите… наред с трудово-социалните искания се иска всичко“, каза Бояджиев, като отбеляза, че протестиращите се обявяват и срещу синдикатите, които не участват в демонстрациите.

Журналистът отбеляза, че рейтингът на Макрон се срива, като достига „предишния рекордьор“ Франсоа Оланд и е на път да го задмине. Според него това, което се случва във Франция, не вещае нищо добро за Европа, защото Макрон бе единственият човек, заел се да реформира ЕС към по-добро.

„Неизвестните стават все повече. Проблем е и че във Франция заедно протестират крайнолеви и крайнодесни, това не се е случвало никога досега и до какви изстъпления ще доведе“, посочи Любомир Бояджиев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна