Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кръводарителска акция във ВМА

| обновено на 10.12.18 в 09:28
Снимка: БНР

Кръводарителска акция с участието на едни от най-обичаните актьори на България и с представители на най-голямата мотоорганизация в страната Sofia Riders ще започне днес от 11.00 часа във Военномедицинската академия (ВМА). Това съобщиха от пресцентъра на болницата.

Тържествено беше отбелязана и 25-годишнина от създаването на Центъра по трансфузионна хематология на ВМА, както и бяха наградени дългогодишни кръводарители.

Насърчаването на безвъзмездното кръводаряване е една от важните мисии за Кръвния център на ВМА през 25-годишната му история, отбелязват от болницата. Според статистиката кръводарителите се увеличават, като половината от тях са български военнослужещи от различни военни формирования.

В предаването „Преди всички“ полк. проф. Румен Попов – началник на Кръвния център във ВМА, коментира:
„Към този момент над 6000 кръводарители са минали през нашия Кръвен център. Над 95% от тях са дошли доброволно, за да дарят кръв. Благодарение на това, което тези хора правят, ние спасяваме редица пациенти от ВМА“.

Проф. Попов подчерта като основна тяхна задача – да бъде повишена донорската активност. Той е категоричен, че трябва да се изгради обществено позитивно отношение към кръводаряването, за да се формира оптимален донорски контингент. Трябва да има и адекватна клинична оценка за здравословното състояние на кандидат-кръводарителите, както и да се използва съвременна апаратура за кръводаряване, добави той. По думите му, са необходими и добри стандарти от лекарска помощ и здравни грижи за опазване на здравето на доброволните и безвъзмездни кръводарители.

За готовността на една болница да приеме голям брой пострадали се съди и по това колко кръводарителски акции успява да направи и да събере кръв, добави началникът на ВМА ген. проф. Венцислав Мутафчийски:
„Запасите с кръв са едно от най-важните звена - може да се каже Ахилесовата пета на ВМА при критични условия, но благодарение на целия колектив, който е тук и който изключително самоотвержено се занимава с тази дейност, както и благодарение на лични контакти понякога, а и благодарение на разбирането на командирите, а също и на фенове на ВМА, ние имаме добри постъпления на кръв и не малко пъти се е случвало ние да помагаме на Софийския кръвен център“.

Българските военнослужещи са регулярните кръводарители на ВМА, както те и всички дългогодишни кръводарители получиха днес грамоти от началника на ВМА. 

Условията за кръводаряване са: да сте на възраст между 18 и 65 години, както и да сте над 50 кг, а също и без хронични заболявания, а и да не сте боледували през последните 10 дни. 

Цялото интервю можете да чуете в първия звуков файл, а подробности за акцията - в репортажа на Гергана Хрисчева във втория звуков файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна