Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. архитект Тодор Булев: Време е архитектурата да се превърне в човекознание

Какви са пейзажите от една възможна бъдеща България и защо е важно да ги визираме от днес

БНР Новини
Проф. архитект Тодор Булев
Снимка: Роси Александрова

Архитектурната мисъл и естетиката на средата, в която живеем, застават в центъра на разговора с проф. архитект Тодор Булев в „Нашият ден“. Дали наистина човечеството е необходим връх в еволюцията на материята и има ли своята роля в нейното развитие, по-точно – своята антиентропийна мисия – пита събеседникът в студиото и автор на „Изкуството Архитектура“. 

Този разговор започва с цитат от Достоевски: „Красотата ще спаси света…“ Според архитект Булев, авторът на „Престъпление и наказание“ визира ролята на онази дълбока връзка, благодарение на която красотата е израз не само на обществено и природно ценното в развитието на обществото и природата, но и необходим вектор в сътворяването на тези ценности. Нещо повече – архитектурата има особена роля за бъдещето на красотата, защото представлява универсален модел на естетически практики, главно в жизнената среда, но и не само в нея, вярва архитект Булев. И допълва: От утилитарната необходимост да има покрив над главата си, човекът създава изкуството – архитектура.

Дали съвременните архитекти изпълняват мисията си на полубогове от древността и каква е връзката между поколенията в професията в наши дни? Доколко архитектурните проекти получават адекватната си реализация и защо е важно да визираме пейзажите от една бъдеща възможна София и България именно от днес? Какво развълнува слушателите в разговора с архитект Булев и на какви слушателски въпроси отговори той – чуйте още в звуковия файл.





Ремонтът по столичната улица „Граф Игнатиев“
Разходка с психолог по столичната улица „Граф Игнатиев“

Психологът доц. Маргарита Бакрачева разглежда елементи от психология на градската среда по време на импровизирана разходка по столичната улица „Граф Игнатиев“. 
Доколко разбунването на духовете около ремонта на знаковата софийска улица влияе на психиката и възприятията ни и какво да очакваме като последствия и придобивки в естетическите и житейски проявления на потребителите на този вид градска среда – чуйте още в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна