Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строители излизат утре на мирен протест в защита на бранша

| обновено на 11.12.18 в 18:52
Снимка: Георги Нейков, БНР

Строителна техника ще бъде разположена утре сутринта на изхода на София по „Цариградско шосе“, но не за ремонтни дейности, а за протест срещу политически нападки срещу бранша, обявиха от Камарата на строителите в България.

Защо се стигна до демонстрацията обясни председателят на Камарата на строителите Илиан Терзиев.

„Продължава агресивното натрапване в публичното пространство на невярна и подвеждаща информация, уронваща престижа на българските компании. Много е вероятно целта на тези атаки да бъде дискредитиране или дори ликвидиране на българските компании преди предстоящия старт на големите проекти по европейски програми и да бъде предоставен на чужди компании българския строителен сектор“, каза той.

„За жалост, така се получи, че някои хора се опитват да ни употребят, а това за нас не е добре. Един политик, високопоставен, каза – „Вие сме най-лесната дъвка в момента“, посочи Илиан Терзиев в интервю за "Хоризонт".

От БСП поискаха проверка на настилката на магистралите в независима европейска лаборатория. Това стана след тежката катастрофа с 20 жертви на пътя край Своге, където беше установен проблем с асфалта.

Днес от бранша призоваха да не бъдат използвани с политически цели и предизборна агитация. Строителите обещават протестът да протече мирно, без да пречат на движението в столицата.

От Камарата настояват и да бъде преустановено разпространяването на недоказани публични твърдения за корупция в строителството.

Исканията на брашна са за сигурност и предвидимост за развитието на сектора, особено в дългосрочен план. Подобряване на законодателството, за да се въведе отговорност за всеки участник в строително-инвестиционния процес, както и да има политика за подготовка на кадрите. Безотговорното говорене е национално предателство, защото може да доведе до спиране на фондовете в България, които осигуряват над 80 на сто от заетостта в сектор "строителство", добавиха от бранша.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!