Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Години любов. Невена Коканова

БНР Новини
Снимка: Книгомания

Биографична книга с това заглавие излиза в навечерието на 80-годишнината на Невена Коканова. Премиерата е на 12 декември от 19.00 ч.в клуб „Перото”. Авторът Георги Тошев пише:
„Невена беше обичана и ще продължава да бъде обичана.
Жена и актриса.
Тя е от малцината в съвременното ни изкуство със статут на истинска звезда. Извоюва си го сама. Напук на системата, на предразсъдъците, на догмите.
В живота бе скромна, изглеждаше така, сякаш по нищо не се отличава от другите. Това не беше поза. Това бе тя.
Днес мнозина имат претенции, че са я познавали. Особено след смъртта й, когато няма как да бъдат опровергани. Но тя допусна малцина до себе си.
Събрах спомените на хора, които са се докоснали до нея през годините. Някои за миг, други за по-дълго”.
Заглавието на книгата е заимствано от първия важен филм в кариерата на Невена Коканова - „Години за любов”. Биографията включва над 250 снимки от личния архив на дъщерята на актрисата - Теодора, някои от тях се публикуват за първи път. Лимитирана част от тиража на книгата е лично подписана от автора и е с колекционерска стойност, включва и три картички с неизвестни фотографии на Невена Коканова.
„С любов се оцелява. Няма друго оръжие срещу проблемите в този живот. Той сякаш ни е даден, за да се борим за него…“ – споделя тя в последното си интервю с Георги Тошев през 1999 г.
На  13 декември в кино „Одеон“ е премиерата на новия документален филм „Невена Коканова. Пътуване“; с участието на Георги Тошев и колеги на Невена Коканова. А на следващия ден в Сатиричния театър ще се открие изложбата „Невена и Сатирата“. През целия декември в кино „Одеон“ ще можем да видим „НепознатиТЕ роли на Невена Коканова“ – кинопанорама на обичани филми с нейно участие - разказа в „Артефир” Георги Тошев. А от средата на месец януари започва националното турне на книгата „Години любов“ и филмите за Невена Коканова.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна