Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на три столични квартала на протест срещу мръсния въздух

| обновено на 11.12.18 в 20:05
Жители на „Красна поляна”, „Западен парк” и „Овча купел” се събраха на протест пред Министерството на околната среда и водите.
Снимка: БГНЕС

С искане за ефективни мерки срещу замърсяването на въздуха в столицата десетки граждани се събраха тази вечер на протест пред сградата на Министерството на околната среда и водите.

Гражданите разпънаха пред министерството плакат с надпис „Не на въздушния геноцид“, който по думите им е причинен основно от отпадането на битови отпадъци.

Жителка на „Западен парк“ каза, че живее там от 10 години, а нещата се влошават с всеки изминат ден. „Отворите ли си прозореца, не можете да видите отсрещни яблок къде е“, добави тя.

Според нея мирисът не е на дърва, а на нещо отровно „най-вероятно гуми, кабели“. „Не се диша“.

Протестиращите настояват за криминализирането на горенето на битови отпадъци, както и за въвеждането на дървата и пелетите от биомаса като твърди горива в Закона за чистотата на атмосферния въздух.

Те бяха поканени в министерството, но отказаха среща със зам.-министъра Атанаска Николова с аргумента, че искат съвместна среща със Столична община и с омбудсмана Мая Манолова.

„Смятаме, че тя е човек, който би ни подкрепил в справедливите ни искания. Не смятаме, че в 7 часа (вечерта) администрацията да взима решения, и то важни решения, които засягат много голяма част от София и на България“, каза участничка в протеста.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна