Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строителите излязоха на протест

| обновено на 12.12.18 в 09:07
3
Протестът на строителите в София включваше и стотици камиони, част от които бяха паркирани в най-дясната лента на „Цариградско шосе“ в София.
Снимка: Добромир Видев

Строителите се събраха на мирен протест в столицата в защита на бранша. До 12 часа на обяд 1000 машини ще бъдат разположени по "Цариградско шосе" на входа на столицатаТехниката не нарушава ритъма на движението в района. Те са разположени в платното на влизане в София и са заели едното платно на булеварда.

Повод за недоволството им са обвиненията за некачетвени ремонти.

Подписка с 53 хиляди подписа в подкрепа на строителните фирми ще бъде внесена в Народното събрание, а писмо с исканията на бранша ще получат Президентството и Министерският съвет.

Протестът бе организиран, след като БСП настоя за проверки на качеството на пътищата.

Инж. Илиян Терзиев, който е председател на Управителния съвет на Камарата на строителите, заяви пред „Хоризонт“, че протестът им е не е политически.

„Не е политически, в никакъв случай. Ние сме строители, не сме политици. Ние искаме да си вършим нашата работа, а те да си вършат тяхната работа. Приказките на БСП са некоректни. Те казват, че ние връщаме 40% от парите, че има корупция, но това не е доказано, а само са приказки. Това според Вас какво е?“, каза той.

Той припомни част от нещата, срещу които строителите са недоволни. В декларация им до парламента,  МС, и президентството се изразява безпокойството от атаките срещу бранша, както и от обвиненията  - за високи цени, безобразно качество на изпълнението.

„Продължава агресивното натрапване в публичното пространство на невярна и подвеждаща информация, уронваща престижа на българските компании. Много е вероятно целта на тези атаки да бъде дискредитиране или дори ликвидиране на българските компании преди предстоящия старт на големите проекти по европейски програми и да бъде предоставен на чужди компании българския строителен сектор“, добави инж. Илиян Терзиев. 

В предаването "Преди всички" инж. Атанас Ангелов – председател на Българската асоциация на архитектите и инженерните консултанти, заяви подкрепа за протеста:

„Протестът е мирен, той изразява само недоволството от начина, по който се коментира за некачествено строителство и злоупотреби в строителството. Това са недоказани твърдения. Ние също изразихме нашата позиция официално преди месец и половина с писмо, в което изразихме становище, че не сме съгласни с начина, по който се интерпретира в целия бранш изпълнението на строителството и контролът. Категорично трябва да спре в публичното пространство да се коментират недоказани твърдения. Това пречи и дискредитира целя бранш“.

Ангелов е съгласен, че проблеми има, но: „В практиката сме се сблъсквали и с некачествени проекти, и с лоши изпълнители, но това не може да бъде прехвърлено върху целия бранш. В България има много добри проектанти, строители, консултанти“.

Според инж. Ангелов и те е трябвало да бъдат включени в работната група за промените, които да направят строителния надзор по-ефективен. Според него има резон в намаляване на размера на санкциите.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна