Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Години любов" – нова книга за Невена Коканова

| обновено на 13.12.18 в 11:19

"Години любов" – така се казва втората книга на Георги Тошев, посветена на Невена Коканова. На 12 декември се навършват 80 години от рождението на голямата актриса.

"Личности като Невена Коканова не могат да бъдат разказани само в една книга. Коканова трябва да бъде доразказвана на новите поколения. Открих нови свидетелства за този необикновен живот и впечатляваща филмова кариера. Тя си отива едва на 61 години. Много факти от живота ѝ се губят. Най-ценното е личният архив, който благодарение на дъщеря ѝ Теодора Шарланджиева ще бъде видян от почитателите ѝ", каза в интервю за "Нещо повече Георги Тошев.

Сатиричният театър подреди в изложба необикновената комедийна дарба на кинозвездата Коканова, допълни Тошев.

Той каза още, че новото в книгата е свързано с личния живот на Коканова:

"В началото тя старателно крие произхода на баща си, който е бил царски офицер. С това обстоятелство са свързани и неприемането в театралната академия, и шестването по провинциални театри, преди киното да се влюби в нея. Личният ѝ живот също не е лек", разказа Георги Тошев.

Книгата ''Години любов" на издателство "Книгомания" бе представена на 12 декември  в клуб "Перото" в НДК с участието на автора Георги Тошев, дъщерята на актрисата Теодора Шарланджиева, Мария Статулова, режисьора Павел Павлов. Изданието има и колекционерска версия с автограф на автора и стотици снимки, някои от тях неизвестни досега. 

Снимките от бенефиса за 60-ия ѝ рожден ден в театър "Възраждане" са дело на фотографа на БНР Ани Петрова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна