Eмисия новини
от 00.00 часа

Премиерът Тереза Мей оцеля при вота на недоверие

| обновено на 13.12.18 в 08:29
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Британският премиер Тереза Мей оцеля при гласуването на вота на недоверие като лидер на нейната Консервативна партия. В подкрепа на Мей гласуваха 200 депутати, а против 117.
      

След вота привържениците на Тереза Мей обявиха, че това е убедителна победа, а нейните противници, че големият брой гласували против е повод за премиера да се замисли и че ще продължат да се борят за техните убеждения. Макар и да спечели вота, основният проблем пред Тереза Мей остава, а именно заплахата да не бъде одобрена сделката й за Брекзит в парламента.

Вотът все пак позволява на премиера да продължи да работи за получаване на допълнителни гаринции за „предпазния механизъм“ за ирландската граница, който не се харесва от целия политически спектър и който, на практика, бе основната причина да се стигне до вота на недоверие.

Тереза Мей отложи всички последни срещи, включително посещение в Дъблин за разговори с ирландския премиер Лео Варадкар, но днес тя със сигурност ще пътува за Брюксел, където се събират европейските лидери. Победата гарантира на Тереза Мей поне 12 мецеца начело на Консервативната партия. Преди гласуването Мей обяви пред депутатите, че няма да ръководи Консервативната партия на следващите общи избори, които са насрочени за 2022 година. 

Тереза Мей със спечелването на вота успя да си гарантира още 12 месеца като лидер на партията, защото според партийните разпоредби, нов вот на недоверие не може да бъде внасян в рамките на година, но нейната позиция като премиер продължава да е несигурна. Един бърз поглед в историята показва, че отношенията с Европа са нещо като проклятие за лидерите на консерваторите. Тереза Мей далеч не е първият премиер, който се сблъсква с този проблем. Маргарет Тачър, Джон Мейджър, Дейвид Камерън – всички те на практика са жертви на "вътрешнопартийната гражданска война" по въпроса дали Великобритания трябва да е в близки отношения с ЕС, откакто страната стана членка през 1973 година, припомни Веселин Паунов. Той коментира, че авторитетът на Мей е сериозно накърнен и това много ясно личи в парламента, където срещу нея се нахвърля не само опозицията, но и евроскептиците в нейната партия, дори и някои от по-умерените тори.

Обобщение на кореспондента на БНР в Лондон Веселин Паунов може да чуете в звуковия файл. 

Още от

Парламентарни избори в Полша

обновено на 13.10.19 в 18:37