Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Девет загинали и 96 ранени след жп катастрофа в Анкара

Няма данни за пострадали български граждани. Посолството на България в Анкара разкри гореща телефонна линия

| обновено на 13.12.18 в 14:22
Изглед към мястото на катастрофата в Анкара.
Снимка: БТА

Броят на жертвите на днешната влакова катастрофа в Турция продължава да расте, като по най-нови данни загиналите вече са 9 души, ранените са 96..

Няма данни за пострадали български граждани при тежката железопътна катастрофа тази сутрин в Анкара, съобщи Министерството на външните работи. И добави, че посолството ни в турската столица във връзка с полицията и близките болници, в които са настанени пострадалите.

Министърът на транспорта Джахит Турхан съобщил, че трима от 9-те загинали са машинисти, а останалите шестима – пътници, като един от тях е издъхнал в болница.

Инцидентът стана тази сутрин в района на жп гарата Маршандиз в квартал "Йенимахале" на Анкара скоро след потеглянето на скоростния влак, когато машината се сблъска с локомотив, извършващ инспекция на релсовия път. Най-малко два от вагоните на пътническия влак са дерайлирали. Върху тях е паднал и намиращ се в района на катастрофата метален надлез. Към момента на инцидента скоростта на композицията е била 80-90 км/час.

Турхан уточни, че високоскоростният влак се е движил по линията Анкара – Коня и е потеглил от гарата в 6.30 ч. местно време тази сутрин, а около шест минути по-късно се е блъснал челно в локомотива.

Анкарската прокуратура е започнала разследване по случая.

Турското министерство на транспорта и инфраструктурата съобщи по-рано днес, че локомотивът, извършващ контрол на релсите, не е трябвало да се намира на мястото на катастрофата. Възможно е инцидентът да е резултат от сигнализационен или комуникационен проблем, посочва телевизията НТВ.

Посолството на България в Анкара разкри гореща телефонна линия заради тежката жп катастрофа в турската столица от тази сутрин.

В случай на необходимост българските граждани могат да се свържат по всяко време на дежурните телефони на посолството: 0090312 467 20 71 и 00 90 312 533 376 37 69.

В българската мисия е създаден кризисен щаб за наблюдение на ситуацията, а наш дипломат е посетил мястото на инцидента.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна