Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирена Златева и Михаела Каменова - женски почерк опитомява метала

В метала има голяма доза живопис, а скулптури от скрап разкриват новото лице на фантазията да работиш с метал

4
Михаела Каменова
Снимка: Личен архив

След камъка и глината човекът докосва метала. Не само с практична, но и с естетическа цел. От миниатюра до монументална творба, създаденото от метал носи душевност и красота. В ювелирното изкуство, металът се превръща в изящно бижу. Монети, медали, архитектурни елементи – металът придава стойност и достоверност. 

Днес изящното и приложно изкуство от метал експериментира с нови, авангардни форми и се съчетава с други изразни средства като кожата и стъклото. В същото време остават живи хилядолетните традиции в овладяването на метала и създаването на изкуство неподвластно на времето. 

Студентите от Катедра "Метал" на Националната художествена академия показаха в Галерия "Академия" свои бижута и обекти от метал в изложба с участието на техни колеги от Полша и Словакия. През 2017 година катедрата навърши 25 години. 

Талантът да обработваш метал и да предаваш знанията си на студентите - за това говориха в предаването "Нощен Хоризонт" Михаела Каменова - докторант в Ателие "Метална скулптура" и д-р Мирена Златева - преподавател в Ателие "Бижута" в Националната художествена академия. Михаела е печелила един от конкурсите на БНБ за юбилейна възпоменателна златна монета "Константин и Елена".

На пръв поглед не е "дамско" да работиш с метал, но повечето студенти напоследък са момичета, казва Мирена. Професията наистина изглежда мъжка, но в силовата част ако приложиш малко повече мисъл, нещата могат да стават по-лесно, допълва Михаела. 

Можем да се гордеем, че най-старите открити произведения на изкуството от метал са от нашите земи - най-старото злато на света на възраст 5 хиляди години, отбелязва Мирена: "Това са малки парчета, които имат особена стойност и особена тежест в ежедневието на хората, които са живели по тези земи. Става дума за бижута, амулети - сакрални, предмети, свързани с бита и духовния живот на хората."

Металът присъства около нас откакто човекът го е открил. Златото пък е най-лесният за обработка метал. Скулптурите от скрап са новото, модерно лице на фантазията да работиш с метал. "Металът е изразно средство, без значение дали е злато или желязо. В крайна сметка, да си художник означава от една страна да рисуваш и от втора страна - да обичаш да работиш с материал. Ние в случая обичаме да работим с метала", изтъква Мирена Златева. 

Тактилно и физически - така се запознават студентите с метала. Повечето студенти идват вече подготвени за работа с метал - от Училището за приложни изкуства "Св. Лука" или от Художествената гимназия. Тоест, това са млади хора на 19 години, които вече са осъзнали, че металът е техният материал, разказва още Мирена. Не са много студентите, които се отказват или заменят метала с друго поприще в изкуството. Повечето от тях след завършване на образованието си отварят собствени ателиета, а преподавателите им помагат да влязат във връзка с художествените галерии, за да отворят път пред творбите им. 

Има много магия в метала - това, че е труден материал го прави много магичен, много привличащ, убедени са Михаела и Мирена, които допълват, че не всичко блести:

"Има една тенденция на ръждивите медали, които имат много интересна живописна патина. Ръждата също е изкуство. Патината върху месинга може да бъде в едни невероятни зеленикави отенъци, кафеникави. Всъщност има и голяма доза живопис в метала."

Темата, която се задава на студентите, е вид провокация за познание, подчертава Мирена Златева. Някои от часовете са посветени на алтернативни техники и материали - това се случва в програмата "Метал+". 

"Интересната задача и най-любопитната провокация за студентите е освен да работят с метал, как биха могли да правят комбинация - метал и друг материал, във всичките му форми и жанрове и в цялото разнообразие на материали. От естествени - стъкло, керамика, порцелан, дали ще са бижута или медална скулптура, камък", изтъква Мирена Златева.

Михаела Каменова е носител на награда за млад автор на биеналето на малките форми в Плевен. Най-голямото й произведение досега, обаче, е пластика от симпозиум в Германия, съдържаща двуметрови листа на дървета от ламарина. "Като екип - с Венци и Николета (нейни колеги - бел. ред.) сме правили пластика в София, в Южния парк - едно пиле, синигер. След това направихме една констенурка в Бургас, която беше изработена от витошка морена - с метални плавници и глава. Може би най-любимото нещо, което направихме заедно, беше един овен, който в момента стои в Историческия музей в Смолян."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна