Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕЦБ прекратява програмата за изкупуване на активи

Еврото поевтиня след изказване на ръководителя на Европейската банка

| обновено на 13.12.18 в 19:26
Марио Драги от ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще прекрати програмата за изкупуване на активи, с която наля 2 трилиона и 600 милирда евро в икономиката на страните от еврозоната през последните три години. Реално обаче програмата не приключва, защото изкупените ценни книжа ще бъдат реинвестирани, обясни гуверньорът Марио Драги:

"Ние възнамеряваме да продължим да реинвестираме в пълен размер погашенията по главниците на ценни книжа с настъпващ падеж, придобити по програмата за закупуване на активи. Това ще бъде в продължителен период от време след датата, на която започва покачването на основните лихвени проценти".

Основните лихвени проценти ще бъдат запазени на настоящите си ниски нива поне до лятото, заяви още Драги, но описа ситуацията в еврозоната така:

"Продължаваща увереност с нарастваща тревога".

Еврото започна да поевтинява след обявените решения на Франкфурт, въпреки че те бяха очаквани от пазара.

Еврото поевтиня в късния следобед, след като ръководителят на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че стимулирането на еврозоната чрез „количествено улесняване“ може да бъде възобновено по всяко време при необходимост, съобщи АФП.

Драги направи коментара днес, малко след като ЕЦБ обяви края на 3-годишната си програма на изкупуване на държавни и корпоративни облигации.

От 2015 година досега банката вложи в икономиката на еврозоната по този начин 2 трилиона и 600 милиарда евро. Икономическият растеж обаче отново се забави през последните месеци, а инфлацията остана под желаните 2 процента.

Към този час еврото се разменя за долар и 13 цента.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна