Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Накъде в София

КОНЦЕРТ

В Националния дворец на културата, в Зала 1, от 19.00 ч. ще започне симфоничния концерт "Виртуозите" от програмата на 32-ия Новогодишен музикален фестивал. С участието на контрабасиста Рик Стотийн, който ще свири за първи път в България.  Младият, вече утвърден на световната концертна сцена музикант ще партнира на цигуларя Минчо Минчев за изпълнението на Голямо концертно дуо за цигулка, контрабас и оркестър на Ботезини. В програмата са още увертюрата "Крадливата сврака" от Росини и "Фантастична симфония" на Берлиоз. През своя 90-и сезон Софийската филхармония гостува на Новогодишния музикален фестивал под диригентството на Емил Табаков. С избраните произведения се отбелязват важни за музикалния свят годишнини - 150 г. от смъртта на Джоакино Росини /1792-1868/, 195 г. от смъртта на Джовани Ботезини/1821-1889/ и 215 г. от рождението на Хектор Берлиоз /1803-1869/.

ТЕАТЪР

От 19.00 ч в театър “София” започва постановката “Тирамису” на Йоанна Овшанко и режисьора Николай Поляков.  Пиесата е плод на лични преживявания на Овшанко като рекламен агент – работила е три години в мощна агенция и познава този нов модерен начин на живот. Разкрива по интересен начин виртуалната реалност, която се опитва да замени личния живот, вкусове и предпочитания на хората. Седем млади, успели, силни и красиви жени водят своята битка за успех в обществото като зрителите стават свидетели и на най-интимните им изживявания, съпреживяват сблъсъка на личността и наложените обществени правила за успех, реализация, норми за щастие.

В театър “Възраждане” в 19.00 ще започне  пиесата “Дневникът на един луд” по Гогол, а режисьор е Ованес Торосян. В света съществуват два типа хора – малки и големи. Малките хора обикновено са невидими, дребни, изолирани от обществото, а големите управляват света. Обикновено случките в живота ни определят към кой тип спадаме, но всеки трябва сам да открие мястото си в действителността. Гогол изследва съдбата на малките хора, като показва, че те са обикновени личности с реални проблеми. Проблеми като невъзможната любов, желанието за справедливост, лудостта на една реалност. В Записките на един луд той пресъздава именно тази реалност. Неговият герой е малък човек, пренебрегнат от съдбата, борещ се за своите идеали и мечти. Човек, тласнат към лудостта от собствените си разсъждения. Дали дневникът на този луд човек е доказателство за болната му душа, или за страданията му в едно болно общество?

В 19.30 ч. в Дерида денс център започва “Госпожица Юлия” на Живко Желязков, който е сценарист и режисьор на спектакъла, в който участват Гергана Илиева, Марион Дърова, Васил Зелямов. „Госпожица Юлия ” е физически спектакъл, дисекция на образа от едноименната пиеса на Стриндберг. Разкъсващ вътрешен диалог между същността и модела, вроденото и придобитото в непрекъснато търсене на възможност за съществуване.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна