Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Воденичаров: Паметник на Аспарух има своето място в центъра на столицата

Сдружение "Инициатива Единение" предлага монумент на основателя на българската държава

Акад. Стефан Воденичаров
Снимка: БГНЕС

Сдружение  "Инициатива Единение" предлага да бъде издигнат паметник на хан Аспарух в центъра на София. 

Родолюбивата идея на 40 обществени и професионални организации е внесена в Столичният общински съвет, който трябва да вземе решение и да избере място.

Предложението на Сдружение  "Инициатива Единение" е паметникът да бъде позициониран на мястото на бившия мавзолей на Георги Димитров в центъра на София. 

"Ние не искаме да бъдем прекалено настоятелни, подали сме официално нашата молба и се надяваме в скоро време да има някакво решение. Очакваме, че ще бъде спазена цялата процедура на Софийска община, ще бъде обявен един конкурс, да се избере най-добрия обект" - поясни в предаването "Рано в неделя" академик Стефан Воденичаров, който е сред основателите на сдружението и бивш председател на Българската академия на науките. 

Единственият паметник на хан Аспарух в момента се намира в Шумен.

"Невинаги се сещаме, че той е бил достатъчно мъдър да едини българи, славяни и траки. И тази държава е станала с единение и наистина, ако ние желаем наново всички българи да бъдем заедно, да работим заедно за успеха на отечеството, е хубаво един такъв символ да има. Защото в момента на хан Аспарух има един единствен паметник - в Шумен, а пък обикновено всяка държава, в своята столица, в центъра винаги има едни символ за тези, които са създали държавата" - мотивира инициативата акад. Воденичаров.

Българите трябва да възвърнат самочувствието и гордостта си, да се определят няколко цели за развитие на страната за срок от 25-30 години, смята той.

"Другите държави имат такива програми, имат такива цели. Време е ние да си направим една обща стратегия за нашето развитие, където всички политици да седнат заедно, да мислят, че те са отговорни пред отечеството и заедно, с голяма част от българите, да тръгнем напред." 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна