Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белгийският премиер подаде оставка

| обновено на 18.12.18 в 23:09
Белгийският премиер Шарл Мишел.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белгийският премиер Шарл Мишел съобщи тази вечер пред парламента, че подава оставка и се отправи незабавно за среща с крал Филип. Заседанието на парламента беше прекъснато. 

До оставката се стигна, след като премиерът бе атакуван от парламента цял следобед по поредица от въпроси – от данъка върху тока, акциза върху горивата, фактурите за болнично лечение, пенсиите,  климата, и, разбира се, миграцията, която една от депутатките от Новофламандския алианс Катрин Фонк нарече „голяма мъглявина“. В резултат Шарл Мишел призова парламента да създаде коалиция на „добра воля“, която да управлява страната до изборите на 26-ти май и предложи пътна карта, която се основава на три принципа – покупателна способност, сигурност и климат. Повечето от поетите по нея ангажименти обаче се сториха доста неясни на опозицията. Социалистите  подготвяха да внесат искане за вот на недоверие, подкрепен от зелените, с който все пак да дадат 48 часа на премиера да уточни намеренията си. Не се стигна обаче до това. 

При възобновяването на заседанието, премиерът поиска думата и обяви:

Този мой призив не бе убедителен – разбрах това при прекъсването на пленарното заседание. При това положение, трябва да уважа този факт и да си взема бележка. Затова реших да подам оставката си и възнамерявам да отида при краля незабавно“.

Експерти коментират, че не е сигурно дали след 40 дни в Белгия ще има предсрочни избори, тъй като решението за тяхната организация е на правителството и съответно на премиера. Предполага се, че именно този въпрос ще бъде обсъден между Шарл Мишел и краля. Премиерът вече е говорил срещу организирането на предсрочни избори, защото, според него, това би довело до демобилизация през цялата 2019 година.
„Няма да формираме федерално правителство преди изборите през 2019-а и дори преди да бъдат създадени регионални правителства“, каза още Шарл Мишел.
Най-вероятно ще има кабинет на малцинството, за който се знае, че ще бъде сформиран със сътрудничеството на парламента, „положителни сили, добра воля и в дух на изграждане на мостове“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна