Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомила Кривошиева: Всичките 120 пуснати фазана в София са обречени

Васил Василев: Бяхме наясно, че ще има загуби, но те ще бъдат в малък процент

Снимка: Жоро Александров


„И вчера получавахме сигнали за намерени мъртви или ранени птици. По около 20 сигнала се получават на ден“, заяви пред БНР Любомила Кривошиева – управител на Фондация „Дивите животни“.

Преди седмица в Софийския ловен парк на свобода бяха пуснати 120 фазана. Още на следващия ден обаче 10 от тях бяха намерени мъртви, алармираха от фондацията. Според Кривошиева умрелите птици вече са много повече. В предаването „Преди всички“ тя прогнозира, че всичките 120 фазана са обречени на смърт:

„Тези, които прибрахме през първия ден, са в относително добро състояние, все още с добро тегло. Много от тях бяха ранени. Другите, които сме прибрали, са отслабнали. Според мен нито един от тези фазани няма да оцелее“.

„Ние не ги събираме труповете. Нямаме за цел да доказваме на никого нищо. Анализи се правят преди да се извършат безумни действия, а не след като бъдат обречени 120 живота на бедстване в градски парк“, категорична е Кривошиева.

Васил Василев – председател на Националното ловно-рибарско сдружение, посочи две предизвикателства: „От една страна предизвикателство е на разселените птици да се адаптират успешно към агресивната за тях градска среда. От друга страна – и самите хора да възприемат, че няма нещо страшно, когато те срещнат птица. В основата на проблема е това, че хората считат, че след като виждат тези птици, това по същество представлява проблем“.

Василев подчерта, че при започване на инициативата са били наясно, че ще има загуби, но те ще бъдат в малък процент. 

Според Кривошиева това е една пиар акция за 120-годишнината на ловното сдружение. Василев категорично не се съгласи с тези твърдения.

"Имаме хора, които ежедневно обхождат територията на парка, проверяват и зареждат хранилките. Реагираме на подадените сигнали. Вече има 2 птици, които са уловени от наши експерти. И в двата случая се оказа, че птиците просто са в добро състояние, но хората реагират, например защото прицата е кацнала в двора на кооперацията. Хората реагират емоционално.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна