Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има възможност природният газ да поевтинее от април, прогнозира изпълнителният директор на "Булгаргаз"

КЕВР обсъжда поскъпването на природния газ с 3,5 % от 1-ви януари

| обновено на 20.12.18 в 12:05
Снимка: БТА


"Има възможност природният газ да поевтинее от април", това прогнозира изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов. Причината е спадът на цените на петрола и алтернативните му горива на световните пазари.

"Голяма е вероятността "Булгаргаз" да поиска намаление на цената на природния газ. С колко не мога да кажа, тъй като е твърде рано, но условието да се случи това, е да се запазят нивата на мазута и на газьола. За около месец има спад на петрола от над 70 долара до под 60 долара за барел".

Николай Павлов присъства на обсъждането на цените на природния газ, които се очаква от 1-ви януари да се повишат с 3,5 процента. От енергийния регулатор вече обявиха, че това увеличение няма да доведе до промяна в цените на парното, топлата вода и тока.

Председателят на КЕВР Иван Иванов вече няколко пъти заяви:

"При такова увеличение на цената, ако Комисията го утвърди, това означава, че цената на топлинната и на електрическата енергия няма да бъде променяна от 1-ви януари".

Иванов посочи, че реалното поскъпване на природния газ за крайните потребители ще е под 2 процента, тъй като крайната цена на синьото гориво се образува не само от цената на газа, но и от таксите за пренос и достъп, както и от налозите, а те не се променят.

Директорът на "Булгаргаз" допълни, че най-вероятно Българският енергиен холдинг ще обжалва глобата от 77 милиона евро, наложена от Еврокомисията.

Още по темата чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна