Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актрисата Ива Караманчева: Самотата при Маркес докосва дълбините на всеки от нас

Снимка: БГНЕС

"При Маркес няма място за компромис, за недоизпипан детайл или за нещо, което да не е на мястото си" - това каза в предаването "Преди всички" актрисата Ива Караманчева след премиерата на моноспектакъла "Продавач на чудеса" по текстове от Габриел Гарсия Маркес. "Това е мой много любим автор и винаги съм мечтала да се потопя в този магически реализъм и в този невероятен свят, който той създава", сподели тя. 

Режисьор на моноспектакъла е Светозар Кнезовски. По негова идея се осъществява проекта "Макондо" - поредица от моноспектакли, първият от които е "Светицата", а вторият - "Продавач на чудеса". 

"Не мога да кажа, че е лесно, но мога да кажа, че е изключително предизвикателство и от тази гледна точка е много интересно, много, много истинско, много магично", допълни впечатленията си Ива Караманчева. 

По думите й, темата за самотата е общочовешка и заради това Маркес достига толкова надълбоко в душата на всеки свой читател:

"Всеки един човек се ражда сам и си отива сам от този свят. Животът ни минава в търсене на сродната душа, на някой, който да ни помогне в борбата с тази самота. Така че, тази тема е много близка и за мен, и за създателите на спектакъла, и за всеки един човек, който гледа или чете Маркес."

"За мен това е първият опит да се изправя сам сама срещу публиката. Надявам се резултатът да е добър", отбеляза още актрисата. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна