Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рождественски традиции по италиански

БНР Новини
Фигурките от рождественските ясли са неизменна част от коледния дух в Италия
Снимка: Pexels

Точно преди година Ви запознахме с любимите празнични ястия на италианците: паста рагу и сладкиш, който в Италия наричат английска супа. Сладкишът има дълга биография. Споменава се в рецепта от 1654 г., която препоръчва резен хляб да се сложи в чиния и да се напои хубаво с шери. Добавят се разбита сметана, плодове, захаросани лимонови и портокалови корички. В Обединеното кралство го наричат трайфъл, идва от френското trofel. Означава нещо малко или „дреболия“. Добива популярност в много страни, където се допълва съобразно местните продукти и вкус: добавят се желе, вино, ванилов крем, целувки за украса.. Креолският му вариант е от различни парчета сладкиши, напоени с ром, червено вино или плодов сок. В Шотландия го наричат whimwham. В Италия десертът става известен като „английска супа“, защото се сервира в голяма купа с черпак.
Какво рождественско кулинарно приключение в Италия можем да направим този път? Да открием още тайни от традициите и обичаите там. И какво 2018-та година донесе на Н. Пр. г-н Стефано Балди – извънреден и пълномощен посланик на Република Италия в София.






У нас се срещаме с уговорката „да се видим на кафе“. В Италия имат хубаво кафе, но се уговарят за друго питие. Какво е то? И още за понятието „италианска марка за гостоприемство“ разказва Теодора Иванова.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна