Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шестнадесет картини, от които 9 на Владимир Димитров-Майстора, са откраднати от къща в София

| обновено на 03.01.19 в 13:45
3
Една от изчезналите картини на Владимир Димитров - Майстора.
Снимка: Николай Христов


Картини на известните български художници Владимир Димитров-Майстора и Димитър Киров бяха откраднати от къща в София. Платната са общо 16 и са били собственост на Павел Антонов - син на племенница на Майстора.

Другите са на известни български художници, като Димитър Киров, например, съобщи пред „Хоризонт“ Павел Антонов . Той е собственик на къщата, от която е извършена кражбата.

Павел Антонов разбира за кражбата от обаждане на свой роднина, който се грижи за къщата, в която са картините. Престъплението вероятно е извършено на 30-и декември, а крадците са влезли през отворен прозорец. След като се връща от Унгария, собственикът едва преди ден подава сигнал в полицията. Цяла нощ са продължили огледите на място.

Павел Антонов: "Говорих с колекционери. Имат стойност. Това са произведения на много видни художници, семейни портрети, излагани са. През годините се правиха национални изложби на Майстора. Част от тези портрети са участвали в тези изложби. Самата история на семейството е публикувана".
  

Освен картините, от къщата липсват и други вещи, стара цигулка с неизяснена стойност, както и вещи с нумизматична цена, които Антонов не пожела да уточни какви са. Крадците са пропуснали да вземат обаче четири от най-скъпите картини на Владимир Димитров-Майстора, които са били в къщата. Случаят се разследва от СДВР.

Липсва и цигулка – семейна собственост, както и предмети с нумизматична стойност, посочи Антонов, без да дава подробности.

Къщата е с отворени прозорци, което изглежда странно с оглед на съхраняваните вътре неща, тъй като близък строеж взима ток от нея.

Извършителите на кражбата оставили 4 изключително ценни картини на Владимир Димитров-Майстора, съобщи Павел Антонов. Не е ясно дали са ги забравили, не са ги видели или не са осъзнавали тяхната стойност.

Картините не са били застраховани.

Огледът на местопрестъплението е започнал вчера в късния следобед, като е продължил цяла нощ. Столичната полиция издирва извършителите, които засега са неизвестни.

Павел Антонов планирал след Нова година да премести част от картините, да направи охрана с аларма на къщата или да ги застрахова, но крадците го изпреварили.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна