Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Тодор Кантарджиев:

Хванете ли грип, изолирайте се от стайните цветя

Проф. Тодор Кантарджиев
Снимка: Архив

В България има циркулация на грипни вируси, но по отношение на грипа обстановката в момента не е епидемична и предепидемична. Това обясни в ефира на Радио София проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите му в Европа има само 2 страни, в които грипните вируси имат по-активно разпространение – Швеция и Турция. Преобладава т.нар. пандемичен H1 грип (свински или калифорнийски).

За съжаление у нас има случаи със усложнения, допълни проф. Кантарджиев. 
В Националната референтна лаборатория има доказани случаи на грип при хора с възпаление на централната нервна система – нещо характерно за H1 грип. Има и доста грипни пневмонии.

Заболяването се развива много бързо, може в рамките на часове на човек да започне да не му достига въздухът. В такъв случай кислородотерапията в болница е животоспасяваща. Трябва да са особено внимателни бременните и пълните хора.

Проф. Кантарджиев предупреди и за риска от бактериална пневмония – най-честото усложнение на грипа. В последните години забелязахме, че често у пациенти, развили пневмония и след грип, възниква и гъбична пневмония, причинена от аспергилос. Тя се диагностицира по коренно различен начин и се лекува със съвсем други антигъбични антибиотици. Важна предпоставка за заразяване със аспергилос е наличието на саксии с растения в апартамента.

Чуйте разговора на Лили Герчева с проф. Тодор Кантарджиев.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна