Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Граждани спасиха куче от коритото на Перловската река, никой не се отзовал на сигнала им

Собствениците са открити и ще приберат Рекс у дома
Снимка: Предоставена от Animal rescue

Бедстващо куче, паднало в коритото на река в центъра на София, вчера беше спасено благодарение на усилията на добросъвестни граждани. Въпреки че подават два сигнала до национална система 112, нито една институция не оказва помощ на пострадалото животно, което впоследствие е прибрано от неправителствена организация за защита на животните. Инцидентът повдига въпроса кои са отговорните институции, към които гражданите трябва да се обръщат в подобни ситуации. 

Гражданите забелязали куче в безпомощно състояние, паднало в коритото на Перловската река в близост до метростанция „Васил Левски“ около 10.00 часа във вторник. Няколко мъже се притичали на помощ на пострадалото животно. Сред тях е и Станимир Николов, който в този момент се разхождал със сина си в района. Първото нещо, което хората направили, е да подадат сигнал на 112, получили отговора „предадохме съобщението ви“. Около 30 минути по-късно позвънили отново. След като в продължение на час и половина нито една институция не поемала ангажимента да се погрижи за пострадалото куче, гражданите получили помощ от неправителствената организация Animal rescue, които прибрали кучето. 

Проверка на БНР установи, че зоополицията към МВР отговаря за случаите, в които животните са малтретирани и над тях е извършено престъпление. Сигнали, свързани с пострадало при инцидент животно, се подават към Общината. 

Дани Недялкова, говорител на национална система 112, обясни за „Хоризонт“, че и двата сигнала са приети и предадени на дежурен в Столичната община. От „Екоравновесие“ заявиха за „Хоризонт“, че сигналите на Николов не са достигнали до тях.

Историята на изгубеното куче завърши с щастлив край. Оказа се, че 13-годишният Рекс, представител на ловната порода дратхаар, е изчезнал на 31-ви декември от дома си в квартал „Княжево“. Вероятно се е уплашил от новогодишната заря. Неговите собственици са открити и днес ще го приберат у дома. Светослав Петров от Animal Rescue съобщи, че животното е в добро здравословно състояние.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна