Eмисия новини
от 22.00 часа

Само една от 13-те откраднати ценни картини в София не е открита, задържани са двама

| обновено на 04.01.19 в 18:09
4
Откраднати картини, открити и показани от СДВР в София.
Снимка: БГНЕС

Само една картина от откраднатите 13 платна от къща в центъра на столицата не е открита до момента, съобщиха представители на СДВР на специален брифинг днес следобед. По случая са задържани  двама души, а други двама се издирват.

Само една от откраднатите картини до момента не е намерена, както и антикварна пишеща машина. Полицията издирва и самите крадци.

Директорът на Столичната полиция старши комисар Георги Хаджиев обясни, че за обира се издирват двама криминално проявени мъже. Купувачът на една от крадените  картини на Майстора я е занесъл днес лично на Главна дирекция "Национална полиция".

„На един от адресите бяха намерени 9 от картините, на „Златовръх“, а в „Хаджи Димитър“ още две от картините. Една от картините ни беше предадена в Главната дирекция. Текат целенасочени оперативно-издирвателни мероприятия за задържането на още две лица, които имат съпричастност към това престъпление“, каза старши комисар Георги Хаджиев.

Засега не е ясно дали купувачите на картини са били наясно , че те са крадени. Платили са за платната над 10 000 лева, посочи Ангел Папалезов - началник на сектор за културно-исторически дейности в Главна дирекция „Национална полиция“. Цената обаче не е била окончателна, тъй като имало спор за авторството на едно от платната.

По-рано през деня бе съобщено, че са открити 10 от откраднатите картини от къща в София, сред които на Владимир Димитров-Майстора и Димитър Киров - Ди Киро.

"Повече информация не можем да дадем, на този етап. За нас е добре, че можем да кажем, че сме спасили част от произведенията на изкуството. Надявам се, вследствие на оперативно-издирвателните мероприятия, които продължават и в момента, да стигнем и до останалата част на откраднатите произведения, така че да ги върнем на собственика, а и лицата, които са съпричастни към това престъпление, да бъдат задържани и предадени на прокуратурата и на съда", каза преди обед вътрешният министър Младен Маринов.

Директорът на СДВР Георги Хаджиев, посочи, че откритите картини не са носили подписа на Владимир Димитров-Майстора.

"По данни на тъжителя са около 16 картини – 5 на Владимир Димитров-Майстора, 8 на Ди Киро, една на неизвестен автор и един портрет на Майстора, но трябва да подчертаем, че тези картини не са подписани от Владимир Димитров-Майстора, поне такава е информацията. Изготвен е съвместен план заедно с Главна дирекция. На терен работят доста екипи. На по-късен етап, може би към края на работния ден, ако има някаква информация, която е възможно да споделим с вас, ние ще го направим".


Галерия

Още от

Отмъкнаха 840 шоколада от ТИР

публикувано на 24.06.19 в 11:07

Най-четени