Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венецеулската криптовалута навърши година – бъдещето е мрачно

Президентът Николас Мадуро иска купувачите на венецуелски петрол да плащат в петро, но желаещи няма
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Венецеулската криптовалута Petro навърши една година, но нейното бъдеще остава неясно и тя не се признава никъде извън границата на латиноамериканската държава, пишат местните опозиционни издания.

Според Noticiero Digital на практика има две Petro – едната за борсовата платформа Dicom, която на теория трябва да тушира ефектите от девалвацията на националната валута боливар, и друга – за заплати.

Опозицията обаче смята, че по този начин режимът на президента Николас Мадуро увеличава контрола си върху икономиката и върху работната сила.

Petro-то беше създадено на базата на най-важната експортна суровина на Венецуела – петролът, а властите искат евентуалните контрагенти да плащат в местната криптовалута. Засега обаче няма никакъв интерес, а администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп дори забрани всякакви транзакции с критповалута, емитирана от Венецуела.

Според венецуелската опозиция Petro-то противоречи на основен закон, който забранява петролът, добиван във Венецуела, да бъде използван за обезпечение.

Икономическите анализатори оценяват скептично шансовете на венецуелската криптовалута да се наложи в международен мащаб, тъй като според повечето от тях икономиката на страната е напълно разрушена и няма никакво значение дали парите са електронни и хартиени.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна