Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прекрасният роман на един неосъществен адвокат …

БНР Новини
Снимка: Даниела Манолова

е театралното аудио в неделя следобед. Версията за радио и постановката е на режисьора Петър Дамянов. Актьорските гласове, които превърнаха тази литература на ниво висш пилотаж в притегателно аудио произведение, са Иван Кондов, Лидия Вълкова и Атанас Атанасов.
Последни луни/ Le ultime lune /The Last Moons, е пиеса на Фурио Бордон, преведена и поставяна на 20 различни национални сцени. Написана е през 1992 и веднага влиза в селекцията за Наградата за драма на Италианския институт за драма I.D.I., който награждава с Голямата награда за най добро нова пиеса и един друг негов текст: Caro Elvis, Cara Janis през 1994. Последни луни е изпълнена от Марчело Мастрояни през 1995 и 1996, един легендарен спектакъл за италианския театрален живот. Последни луни интерпретира остаряването в цялата палитра на преживявания, относителности, съзерцания и самота.
… мигът, в който старецът усеща, че върви редом до любимата жена, която е вече в отвъдното, е свещен поради някакво предчувствие на възрастта или на натрупания опит…
Фурио Бордон започва кариерата си като драматург на 20-годишна възраст с телевизионна пиеса, продуцирана от RAI. Първата му театрална пиеса е поставена една година по-късно от театъра в Триест, един от най-големите обществени театри в Италия. Фурио Бордон е роден и живее в Триест. Пише сценични, телевизионни и радиопиеси, след като напуска юридическия бизнес на 25 години. Автор е и няколко романа, също носители на международни награди.
… най-важните неща са тези, които не могат да намерят израз, които са неизказани …

В неделя, от 0.30 часа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна