Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таня Желязкова: Ученическото самоуправление дава възможност за колективна защита на правата им

Снимка: БГНЕС

Книгата „Пътеводител на ученическото самоуправление“ е логическо развитие на новата нормативна уредба в системата на училищното и предучилищното образование. Това каза пред БНР Таня Желязкова - председател на Фондация „Институт за информални иновации“.

„Чуждият опит, до който се докоснахме, показа, че ние не можем нищо без адаптация да използваме в България, можем само отделни идеи. Освен това, българският опит в последните години се оказа доста фрагментарен. Има го, но е доста фрагментарен. Нашата идея беше в едно относително кратко издание да съберем целия този опит, да го покажем, да го илюстрираме. Изданието е от 6 глави с 23 тематични раздела, като една трета от самото съдържание е доказани и работещи приложения. Изданието има и терминологичен речник и литература по темата за ученическото самоуправление. Не се наемам да кажа къде е най-добре - дали сме цялата палитра на 10 държави от целия свят“, обясни тя в предаването „Преди всички“.

Желязкова подчерта, че е било изключително важно това да се случи в тази учебна година и така да бъде запълнено празното място. От фондацията очакват да получат обратна връзка до края на учебната година, за да се види как работи на практика.

„Ние дадохме готови формули, които веднага могат да бъдат използвани“, подчерта още тя и добави, че в изданието е заложено, че учениците не могат да реализират всичко сами. Затова голяма част от книгата е посветена и на възрастните – учители, директор, родители, бизнес, гражданско общество, всички възможни групи хора, които трябва да съдействат на този процес.

Желязкова смята, че всяка паралелка трябва да има избрани няколко деца, които да отговарят за класа. По думите ѝ ученическото самоуправление дава възможност за колективна защита на правата им. Според нея това е начинът децата да са граждански и социално активни. В книгата са дадени конкретни инструменти за това как да се случат тези неща.

"Идеята на нашето ръководство е да се даде на децата теоретична и практическа подготовка за това как да се възползват от това, което законът им дава", обясни тя.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна