Eмисия новини
от 03.00 часа

Историята на старо българско село край езерото Малка Преспа в Гърция

9
Снимка: Таня Милушева

Пешеходен мост води през езерото Малка Преспа до острова Свети Ахил. Ако се продължи още малко по пътеката, се стига до гроба на цар Самуил. Той е разположен в базиликата „Св. Ахил“, част от средновековния град Преспа от Х век. Открит е през 1969 г. при разкопки на гръцкия археолог проф. Николаос Муцопулос. 

В дясната част са намерени четири богати погребения. Три от тях са ограбени още през Средновековието. Надписи няма, но Муцопулос предполага, че това са гробовете на Самуил, племенника му и последен владетел на първото българско царство Иван Владислав, зет му Иван Владимир и сина му цар Гавраил Радомир.

Изследванията на предполагаемите кости на Самуил показват, че мъжът е бил висок около 1,60 м, починал е на приблизително 70-годишна възраст, а левият му лакът е бил счупен и зараснал накриво под ъгъл 140°.

Разпознаването обаче става по арменския тип нос - знае се, че майката на Самуил е била арменка.

Днес тленните останки на цар Самуил се намират в Солун.

Михо е от село Желево, сега в Гърция. Той разказа историята му, показа снимки на баща му с униформа на Българската армия. В очите му има тъга. През войната селото е окупирано от гръцки части и остава в Гърция след Междусъюзническата война.

Хората там пазят българското си самосъзнание, но никой не го демонстрира, защото е преследван. Той обобщава, че всички трябва да живеят в мир.

Неговият разказ чуйте от звуковия файл.


Галерия

Още от
Паметен знак за еврейските мъже, изпратени на трудов лагер в Неделино и барелеф на акад. Николай Кауфман сложени в парка, който от 3-ти юли носи името на известния фолклорист.

Неделино – кръстопътен свят

публикувано на 17.07.19 в 09:05

На какво се смеят хората в село Пчела

публикувано на 15.07.19 в 15:52