Стефан Тенев

Представят технологично реновиран вариант на филма "Хан Аспарух"

На 18 ноември от 18 часа в Българската академия на науките ще бъде първата прожекция на реновирана версия на историческия епос „Хан Аспарух“. Новият филм носи заглавието „Ханът и империята“. Негов режисьор е Стефан Тенев.      „Новият филм почива..

публикувано на 15.11.19 в 15:11

„Най-сладкото“ – филм за паметта, шоколада и свободата

В ежедневието си днес много лесно забравяме, че свободата е най-голямата ценност. Това каза пред „Хоризонт“ продуцентът Мартичка Божилова. Тя представи филма „Най-сладкото“ - късометражен документален филм, посветен на 30-годишнината от промените..

публикувано на 15.11.19 в 12:12
Никола Каравасилев

Истории за черните дупки

Тази вечер от 19.30 часа  преподавателят по физика и астрономия Никола Каравасилев ще разкаже за едни от най-загадъчните обекти във вселената - черните дупки. Лекцията ще се проведе във Физическия факултет на СУ "Свети Климент Охридски". Акцент ще..

публикувано на 14.11.19 в 13:46

Дариха акушерско легло със събрани 4 тона капачки и жълти стотинки

Ново акушерско легло получи като дарение Отделението по акушерство и гинекология в Многопрофилната болница в Добрич. Леглото е осигурено от кампания за събиране на пластмасови капачки, подкрепена от жители на града.      Миналата година кампанията..

публикувано на 14.11.19 в 13:33
Алексей Алексиев

Алексей Алексиев преобразява изсъхнали дървета

Дърворезба, миниатюра, скулптура, малка пластика. За първи път от 11 години насам дърворезбарят Алексей Алексиев показва свои творби, които могат да се видят в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” до 15 ноември в рамките на..

публикувано на 13.11.19 в 15:53
Книгата ще има и електронен вариант, както и версия на брайл

„Загърбената земя“ - истински български истории

Утре, 14 ноември, в читалище „Пенчо Славейков“ в София от 18 часа ще бъде представена книгата на Владислав Кацарски „Загърбената земя“. Сборникът с новели се издава на хартиен носител за зрящи и на брайл, има и свой аудио и електронен вариант...

публикувано на 13.11.19 в 14:29
Филип Димитров

Филип Димитров: Не харесвам аналогиите между днешния ден и миналото

Средновековието се превръща във фокус в новия роман на Филип Димитров, конституционния съдия и бивш премиер. Утре, 14 ноември, от 18.30 той ще представи книгата си „Братя“ в Съюза на архитектите. Това е третата историческа книга на Филип..

публикувано на 13.11.19 в 11:42

10-годишната Фани Транчева помага на три деца благотворително

10-годишната Фани Транчева има музикален талант. Носител е на международни награди. За трета поредна година Фани организира благотворителна кампания. Тази година кампанията е озаглавена "Усмихни дете с детска церебрална парализа". "Децата,..

публикувано на 11.11.19 в 16:13
Професор Александър Николов

Разсекретените архиви на Ватикана - тайни от Втората световна война

Папа Франциск разсекрети предсрочно документи от архива на Ватикана от периода на Втората световна война. Изследователите ще имат достъп до документи от управлението на Пий XII, който е папа от 1939 до 1958 г. Пий XII  е обвиняван, че не е..

публикувано на 11.11.19 в 12:21
Бойка Асиова

Романът на Бойка Асиова "Яловата вдовица" излезе на турски език

На 38-мия Международен панаир на книгата в Истанбул в понеделник, на 4 ноември, бе представена книгата на Бойка Асиова „Яловата вдовица“. Романът е носител на националната награда за белетристика „Николай Хайтов“. До дни на книжния пазар ще се..

публикувано на 08.11.19 в 10:56