Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

90 години от рождението на Йордан Радичков

БНР Новини
Снимка: архив

През месец януари културната столица на Европа отдава почит на обичания български автор със серия събития, като специално за пловдивчани и гостите на града за първи път ще бъдат представени непоказвани досега кадри от пътешествието на писателя до Сибир през 1964 година.
Програмата ще започне на 13-януари с изложбата „Неосветените дворове“, разказваща за вълнуващото приключение на автора из далечния Север, през което се ражда едноименният пътепис. Експозицията ще бъде изложена в Градска художествена галерия Пловдив – Експозиция „Мексиканско изкуство“, ул. „Артин Гидиков“, а откриването е от 16 часа. Изложбата ще може да бъде разгледана до 27 януари.
Откриването на изложбата ще бъде придружено с представяне на самостоятелната книга „Сибирски тетрадки“ на Йордан Радичков. Тя съдържа записките на автора от пътуването му до Сибир и е единственият запазен документ за творческия му процес. Това е и първото издание на бележките в най-пълния им вид. „Сибирски тетрадки“ се появява с оформление и илюстрациите на художника София Попйорданова.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна