Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиотеатърът в „Култура.бг“

БНР Новини
Снимка: БНТ

Предаването „Култура.бг“ на Българската национална телевизия направи специален репортаж от Второ студио на Българското национално радио по повод 80-годишнината на Радиотеатъра. На 26.ХІІ.1938 г. Радио Варна излъчва първата българска радиопиеса „Крилата помощ“ с автори Ангел Каралийчев и Матвей Вълев, което се приема за началната дата на българския радиотеатър.
В „Култура.бг“ участваха Теменужка Маринова – звукорежисьор, работила по много от последните продукции на Радиотеатъра, Веселин Ранков – актьор и преподавател в НАТФИЗ, изпълнител на множество роли в Радиотеатъра, последната от която в пиесата на Жорди Галсеран „Кредитът“, режисьорът Петър Бакалов, който засне с помощта на платформата за музика, изкуство и култура „Бинар“ към БНР видео на пиесата „Кредитът“, чийто режисьор е, и Митко Новков, ръководител на Екип „Драматургични форми“. За съжаление, времето не стигна, за да може Теменужка Маринова да разкаже за особеностите, предявявани към една пиеса, да се превърне в радиофоничен продукт.

За всички върхове в историята на Радиотеатъра може да прочетете на сайта на Българското национално радио. А по-важното е, тъй като през цялата 2019 г. ще се реализират различни прояви във връзка с годишнината, че за Радиотеатъра още ще се пише и говори.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна