Eмисия новини
от 03.00 часа

Кризисните центрове за настаняване на бездомни хора в столицата работят денонощно

| обновено на 08.01.19 в 15:13
Снимка: Здравка Маслянкова
Кризисните центрове за настаняване на бездомни хора в столицата работят денонощно заради минусовите температури. Близо 130 души са потърсили подслон в центъра в квартал "Захарна фабрика" през изминалата нощ. 

Капацитетът на центъра е 180 души, но имат готовност да приютят и повече бедстващи хора, увери директорът Йорданка Темелкова: "Няма да има нито един софиянец, който да е потърсил подслон, и да е върнат. Всяка нощ имаме мобилен екип. Колегите обикалят столицата и събират бездомните лица".

Хората, потърсили подкрепа в студените дни и нощи, получават безплатна топла вечеря и закуска. Те могат да останат в центъра до 30-и март. Благодарни са за положените грижи и споделят, че алтернативата за тях е живот на улицата:

"Отношението им е перфектно. Аз съм тук от един месец, тъй като съдия-изпълнител ми взе жилището и останахме на улицата с приятелката ми. В момента си търсим работа. Аз съм професионален шофьор, а тя е с висше образование и също си търси работа".

За да се погрижат за облеклото на всички бездомници, от центъра разчитат на даренията на добросъвестни граждани, допълва директорът: "Това, от което имаме нужда, са топли дрехи и топли обувки. Ако някой може да осигури това, моля, да го направи".

Още от