Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Вкус на мед“ с премиера в театър „Българска армия“

БНР Новини
4
Сцена от спектакъла
Снимка: театър „Българска армия“

18-годишната Джозефин живее с майка си, която се грижи повече за новия си любовник, с десет години по-млад от нея, отколкото за дъщеря си. Тийнейджърката иска да изживее романтиката на първата любов, да усети „вкуса на мед“ и намира нежност при чернокожия моряк Джими…
Постановката по пиесата на английската драматуржка Шийла Дилейни е на проф. Красимир Спасов, който посвещава този спектакъл на своите състуденти от актьорския клас на проф. Моис Бениеш във ВИТИЗ.
„Цеца Манева, Илка Зафирова, Жоро Георгиев, Добри Добрев и Радослав Стоилов първи в българския театър изиграха „Вкус на мед” на голямата сцена на ВИТИЗ през 1966 година!”, спомня си  проф. Спасов.
Сега, половин век по-късно, текстът отново оживява на българска сцена, през превъплъщенията на актьорите Стефка Янорова, Гергана Плетньова, Стойко Пеев, Владислав Виолинов и Владимир Матеев.
Пиесата, написана от 19-годишната тогава авторка, разбунва духовете още с първата си поява на сцена през 1958 година и става явление в британската и в световната драматургия и култура. Във „Вкус на мед” за пръв път от сцената се говори честно и открито за живота на средната класа, засягат се теми като междурасова любов, бременна тийнейджърка и се извежда на сцената герой гей. Всичко това шокира, но и възхищава публиката и донася слава на авторката.

Премиерните представления на „Вкус на мед“ са на 9 и 10 януари на камерната сцена „Миракъл“ в театър „Българска армия“.

Във фотогалерията вижте моменти от спектакъла "Вкус на мед" в театър „Българска армия“

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна