Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай подкрепя втора среща Ким-Тръмп

Си Цзинпин (вляво) и Ким Чен-ун на церемонията по посрещането на севернокорейския лидер в Пекин.
Снимка: БТА

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун, който направи изненадваща визита в Китай, си тръгна с подкрепа от Пекин за възможна втора среща между него и US президента Доналд Тръмп, предаде Би Би Си.

Тръмп и Ким се срещнаха за първи път през юни 2018 в Сингапур, но оттогава напредъкът към денуклеаризацията на Корейския полуостров е в застой.

Китайския президент Си Цзинпин изразил надежда, че двамата лидери „ще се срещнат“, съобщи днес китайската агенция Синхуа. Той добавил, че Китай „подкрепя срещи на върха (между КНДР и САЩ) и постигането на резултати, а също и решаването на легитимните им безпокойства чрез диалог“.

Корейският гост разговаря с китайския президент Си Цзинпин и двамата изразиха подкрепа за денуклеаризацията на Корейския полуостров, посочва още Синхуа.

Ким изразил надежда, че заинтересованите страни ще съдействат на процеса на ядреното разоръжаване на полуострова, активно ще подкрепят КНДР, като отчитат нейните опасения, и ще обединят усилия за цялостно уреждане на процеса на денуклеаризация. Той подчертал, че Пхенян е решен денуклеаризацията да бъде постигната изключително по мирен път.

Си Цзинпин от своя страна предложи Китай и КНДР да действат съвместно за гарантирането на мира и развитието на региона.

„Ние сме заинтересовани на действаме с вас в обща посока, обединявайки усилията си с другите заинтересовани страни. С цел гарантиране на мира и сигурността ние ще съдействаме за денуклеаризацията, ще играем конструктивна роля за поддържането на дългосрочен мир в региона“, посочи китайският лидер.

Той изрази надежда, че КНДР и САЩ ще намерят компромис, с който да преодолеят застоя по въпроса за денуклеаризацията, а с това да отворят и нова страница в отношенията си.

Лидерът на Северна Корея пристигна в Пекин на 7 януари с личния си влак, съпроводен от съпругата си И Сол-джу, от своя съветник Ким Йон-чхол, който води преговорите със САЩ, и външния си министър И Йон-хо.

Това бе четвъртата среща на върха между двете страни от м.г. насам.

Според Синхуа атмосферата на разговорите в Пекин е била „сърдечна и приятелска“ и е бил постигнат консенсус по най-важните въпроси.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна