Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тримесечни дъна за долара с оглед на надеждите за пауза в цикъла на Фед на повишаване на лихвите

Щатският долар се търгува в близо тримесечни дъна спрямо останалите водещи валути, след като редица членове на Федералния резерв предположиха, че няма необходимост от ново повишение на американските лихвени ставки в краткосрочен план.

Оповестената снощи стенограма от декемврийското заседание на Фед пък показа, че някои централните банкери дори са били против последното вдигане на федералната фондова лихва до диапазона между 2,25% и 2,5% с оглед на растящите труболенции на финансовите пазари. В същото време мнозина членове на Фед са отбелязвали, че централната банка би трябвало да бъде "търпелива" относно по-нататъшното повишаване на лихвите, въпреки че като цяло "вероятно ще бъде подходящо относително ограничено допълнително затягане на лихвите ставки".

Стенограмата от декемврийското заседание на Фед, както и по-предпазливите изказвания в сряда на редица представителите на Фед, доведоха до понижение на т.нар. "индекс на долара" спрямо останалите шест основни валути към 95,0 пункта (най-ниско ниво от средата на октомври 2018-а).

Растящият оптимизъм относно хода на търговските преговори между САЩ и Китай пък доведе през последните дни до успокоение и дори до подем на капиталовите пазари, което намали интереса на инвеститорите за покупки на т.нар. "валути-убежища", към които се причислява и американския долар.

Засилващите се очаквания на финансовите пазари, че Фед може в скоро време да направи пауза, или дори да сложи край на политиката си на затягане на лихвите в сила от 2015-а година насам, доведе до поскъпване на еврото в началото на днешната търговия към тримесечен връх от 1,1569 долара (най-високо ниво от 17-и октомври 2018-а година). Поредни слаби икономически данни от еврозоната (за индустриалното производство във Франция) обаче ограничиха поскъпването на единната валута и през следобедната търговия еврото опитва стабилизация малко над 1,1500 нивото.

                                                                                       Графика евро/долар (на дневна база)

Снимка

Само скорошно поскъпване на еврото над 1,1600/1,1635 долара (бивш важен връх от 16-и октомври 2018-а, 100-седмична пълзяща-средна и 200-дневна пълзяща-средна) може да даде първи по-ясен сигнал, че единната европейска валута вече оформи по-значимо дъно около 1,1215 долара (дъна от 12-ти и 13-ти ноември 2018-а). В този случай еврото може да задълбочи своето възходящо движение към 1,1730/1,1815 областта (бивш важен връх около 1,1815 от септември 2018-а и 38,2%-тна корекция на цялата обезценка на еврото от неговия тригодишен връх около 1,2550 долара от февруари 2018-а до 17-месеченото дъно около 1,1215 нивото).

Доларът се понижава и спрямо японската и швейцарската валути, търгувайки се около 4-дневно дъно към 108,25 йени и към 4-месечно дъно от 0,9715 швейцарски франка.

Британската лира също поскъпна спрямо зелените пари към най-високо ниво от началото на годината около 1,2803 долара, но засилващата несигурност относно процеса на Брекзит, след като Тереза Мей загуби два важни парламентарни вота само в рамките на два дни, ограничи това възходящо движение. Днес паундът се понижава с 0,3% към 1,2728 долара, като в същото време еврото поскъпва към 7-дневен връх около 0,9058 британски лири.

Китайският юан пък се търгува в най-високите си нива спрямо долара от юли 2018-а година насам в резултат на сигналите за прогрес в търговските преговори между Пекин и Вашингтон и поетият от Китай ангажимент за покупки на повече американски стоки. Щатският долар се понижава с 0,5% към 6,7800 юана за пръв път от миналия юли.

Инвеститорите на валутните пазари са в очакване на нова поредица изказвания на членове на Федералния резерв, включително на председателя Джером Пауъл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна