Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Михаил Христов: Навсякъде необходимите органи за трансплантация са по-малко от чакащите за тях

Доктор Михаил Христов - директор на Изпълнителната агенция по трансплантация.
Снимка: Министерство на здравеопазването

Изводът, който си правя, след като дойдох в Агенцията по трансплантациите, е, че много е бавен и сложен процесът по възстановяване на прекъснати международни отношения, коментира пред БНР д-р Михаил Христов, директор на Изпълнителната агенция по трансплантация. Той се включи с коментар на това, че договорът с виенската клиника по трансплантации не беше подновен.

"Въпреки че сме направили всичко необходимо, все пак не зависи всичко от нас за подновяване на договора с виенската болница. Сега в момента всичко е в ръцете в нашите партньори, с които искаме да подновим дейността, затова мога да кажа, че от близо 2 месеца се водят преговори, на ниво Министерство на здравеопазването, с ръководството на болницата във Виена и специално с проф. Клепетко", каза още д-р Христов в интервю за предаването “Нещо повече“.

"Това, което е важно да кажа, че в края на месеца проф. Клепетко ще посети България. И надявам се да имаме разбирателство за подновяване на лечението на нашите граждани в болницата във Виена", посочи още д-р Христов.

"Проблемът не е отстранен и той важи за цяла Европа, а може би и за цял свят. Навсякъде необходимите органи са по-малко, отколкото чакащите за тях".

Какво се промени:

"От декември месец при реализиране на донорски ситуации в България ние вече сме във връзка с “Евротрансплант“. За около две години тя беше прекъсната – органите, които не са необходими за нашите граждани, да се предлагат на “Евротрансплант“, това нещо беше прекъснато за около две години и ние сега го подновихме. Това е едно много важно условие, за да имаме възможност да си взаимодействаме със страните-членки на “Евротрансплант“, такава, каквато е и Австрия.

“Не може да искаме те да помагат в лечението на нашите граждани, без ние да показваме съпричастност“, коментира още д-р Христов.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна