Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социални служители от Смолян настаниха новородено на самотна майка в приемно семейство

Симона Алексова вече е приготвила детското креватче
Снимка: Радостина Чернокова, БНР

Социални служители от Смолян настаниха в приемно семейство новородено на самотна майка с временна заповед. Майката и близките ѝ настояват да отглеждат детето сами, в къщата в с. Речани, където почти липсват условия за това. Александър е първата рожба на 26-годишната Симона Алексова. Вече месец тя живее без сина си. Прегърнала го е един път в болницата, защото преди това е бил в кувьоз. Симона твърди, че няма психични проблеми и може да се справи с грижите за детето. Пред социалните служби тя е изразила желание да се грижи за сина си. 
 

"От социалните искам единствено да си ми го върнат. Нищо повече. Просто искам да ми го върнат и да се грижа за него. Бебето си има абсолютно всичко, от нищо няма да е лишавано. Както сме се справяли досега, ще се справяме и с бебето".

Сигналът до социалните е подаден от Неонатологичното отделение към болницата. Подобни сигнали за новородени постъпват тогава, когато персоналът е преценил, че има рискове за детето, след като е наблюдавал поведението на родителя, представлява заплаха за детето или е заявил намерение да изостави детето си, каза Гергана Тодоринска, началник отдел „Закрила на детето“ при дирекция Социално подпомагане в Смолян. 

"Детето е родено на 11 декември, а сигналът постъпва на 17-и. Персоналът е имал време да наблюдава поведението на майката и са били обезпокоени. За да се стигне до обаждане, те са стигнали до извода, че майката самостоятелно не би се справила с грижите за детето. Извършена е проверка и оценка на сигнала и са констатирани рискове. Това, което е събрано като информация, е доста притеснително и това наложи ние да предприемем спешно настаняване на детето в приемно семейство". 

Ана е баба на новороденото и с мъка споделя за дните без първородния си внук. Тя е категорична, че има условията са подходящи за отглеждане на бебето. Лошите битови условия не са факторът, довел до извеждане на детето от семейството, категорична е обаче Тодоринска. Констатирана е липса на хигиенни навици в дома и липса на трудови навици, както и злоупотреба с алкохол.

За предаването „Хоризонт до обед“  по БНР Методка Петрова – психолог и ръководител на направление „Управление на социалните услуги“ в Международната социална служба - България, сподели, че в случая става дума за „една доста характерна картина, при която често се стига до извеждане на деца“, но решението за отделянето на детето „много трудно решение и отговорността за него е изцяло на Отдела за закрила на детето“. Тези отдели имат двойствена роля – от една страна, трябва да подкрепят връзката на детето със семейството ма, а от друга – да са гарант за живота и благосъстоянието му", подчерта тя:

„Сигурно си спомняте не един и не два случая, в които отделите за закрила на детето са били нападани, обвинявани за това, че не са се намесили своевременно и не са извели децата от техните семейства, а в крайна сметка се стигало до тежки инциденти, до насилие, за съжаление завършващи често с тежко увреждане или смърт на децата“.

Петрова подчерта, че в случая от Смолян изрично е посочено, че решението е „спешно и временно“.  Непосредствено след раждането децата са особено уязвими и затруднения достъп до здравни услуги може да има „много сериозни последици и то много бързо“.

„Затова, когато става въпрос за новородени, е много важно, с оглед защита на живота на здравето на детето, спешно да се предприемат мерки. Това спешно настаняване, от една страна, осигурява първоначалната защита на детето, а от друга страна, дава време на Отдела за закрила на детето да проучи още по-добре ситуацията на семейството и да предприеме мерки, за да подкрепи това семейство и да подсили способностите му да се грижи добре за детето. В Смолян има ресурси за това. Друг е въпросът дали тази подкрепа ще доведе до подобряване на способността на семейството да се грижи, защото не познавам семейството“.

Оставането на детето в приемното семейство трябва да бъде потвърдено със съдебно решение, а това може да стане само ако наистина има достатъчно доказателства, че е рисково за детето да остане в семейството си.

„Това, че едно дете е в приемно семейство, не означава, че връзката му с майката се прекъсва“, категорична е Петрова. Правят се „много редки изключения, когато майката по някаква причина е опасна за детето си“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна