Eмисия новини
от 18.00 часа

Атина: Вече граничим с Република Северна Македония

Гръцкият премиер Алексис Ципрас приветства приемането на конституционните промени от парламента на Македония, но в резултат от това може да се окаже начело на правителство на малцинството.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От днес Гърция вече граничи с Република Северна Македония, като след премиера Алексис Ципрас голяма част от министрите направиха изявления след снощното приемане на конституционните поправки от парламента в Скопие, като дори използват Република Северна Македония.

Опозицията не коментира, а сега погледите са насочени към лидера на националистическата „Независими гърци“ и министър на отбраната Панос Каменос в очакване кога ще обяви, че напуска правителството.

Тази партия има 7 депутати, но те са ключови за вота в гръцкия парламент. Ако те се подчинят на лидера и гласуват против споразумението от Преспа, уреждащо 27-годишния спор за името със Скопие, това няма да се окаже за приемането на договора.

Причината е, че Ципрас, по изявления досега, има необходимите 151 гласа за ратифициране на договора. Ще го подкрепят независими депутати и е почти сигурно, ако нещо извънредно не се случи, че договорът ще мине с мнозинство в гръцкия парламент.

Опозиционните партии отдавна са заели позиция „против“, водени и от социологическите проучвания, според които 70% от гърците са против името Северна Македония.

Ако „Независими гърци“ напуснат управляващата коалиция, това е въпрос на дни, СИРИЗА на премиера Ципрас ще бъде принудена да управлява като правителство на малцинството, но ще може да прокарва закони, защото „Независими гърци“ подкрепят правителството с изключение на договора от Преспа.

Възможно е премиерът да поиска вот на доверие. В този случай не може да се предвиди дали ще получи мнозинство. Ще е много трудно следващите месеци правителството да функционира в нормален ритъм.

Ще има парламентарни избори тази година, защото мандатът на правителството на Ципрас изтича през октомври. Но анализатори смятат, че едно правителство на малцинството не би издържало дотогава.

Въпросът е дали преди или след евроизборите през май ще има парламентарен вот.

Не е ясно доколко протести в Гърция в защита на името Македония биха променили позицията на депутатите, но на 20 януари отново се организират масови демонстрации.

Не е ясна датата, на която договорът от Преспа ще бъде внесен за гласуване в парламента, но се предполага, че независимите депутати ще проявят политическа зрялост и ще подкрепят СИРИЗА за ратификацията.
Още от

Най-четени