Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Златев: Да работим заедно, опирайки се на ценностите, които ни сближават и обединяват

Огнян Златев, ръководител на Представителството на ЕК в България представи кампанията „По-защитени заедно“ в предаването „Хоризонт до обед“.
Снимка: Ани Петрова

Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България гостува в предаването „Хоризонт до обед“, за да представи кампанията на ЕК „По-защитени заедно“.

Кампанията цели да достигне до умовете и сърцата на европейските граждани през очите на обикновените хора, които с ежедневния си труд допринасят за добруването на всички. Много от младите хора приемат за даденост голямата част от достиженията на ЕС и не си дават сметка за процеса на достигането до тях - смята Златев.

„Наблюдавайки последните резултати от различни проучвания на общественото мнение, виждаме как независимо от всички ползи за гражданите на ЕС от това, че ние живеем заедно в една голяма общност - тези нови инициативи, политики, програми и т.н. - някак си хората, като че ли усещат едно отдалечаване между институциите и тях самите. Целта на тази кампания е да обясни, че не би следвало да има такова разделение, второ – че ЕС сме всички ние, гражданите. Трето, чрез разказите на обикновени хора, които всеки ден можем да срещнем по улиците, да си дадем сметка как точно това, че сме заедно в една общност ни помага на нас и ни подобрява живота“ – заяви Огнян Златев.

Според него, живеем във време на несигурност, което се използва от различни външни сили, които не са приятелски настроени към ЕС, за да увеличават страховете на хората. Кампанията е начин да се противопоставим и на тези сили. Тя е общоевропейска и се провежда във всички държави от ЕС. 40 кратки видеоистории, в които участват между 6 и 8 души от няколко различни държави членки са създадени специално за кампанията. Като конкретни примери Огнян Златев даде разказите на хора, които работят заедно срещу трафика на хора, погасяването на пожари или спасяването на бежанци в Средиземноморието.

Историите на българските герои можете да чуете по „Хоризонт“ в предаванията „Хоризонт до обед“, „Събота 150“, „Неделя 150“ и „Нощен Хоризонт“. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна