Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Стефанов разказва за бактерии супергерои утре вечер в City Stage

Има бактерии супергерои. Едни правят злато, други – ток, а трети се хранят с радиация или пластмаса.

Утре вечер в City Stage от 20 часа докторантът по микробиология Йордан Стефанов ще разкаже на любопитните повече за изключителните качества на супербактериите. Входът е свободен.

Бактериите, които правят ток, са част от по-широк клас бактерии, а това им умение е част от техния малко по-екзотичен метаболизъм, обясни той в предаването "Преди всички".

"Повечето хора като чуят бактерии, смятат, че това са някакви вредни, зловредни организми, които ни разболяват, а всъщност хората от 50 години насам, доста по-активно вече, ги използват, за да продуцират различни компоненти и хранителни добавки най-често, или да извършват различни процеси, които са ценни в синтеза на различни вещества, или пък за разграждане на други, дори от екологична гледна точка. Тоест, ние ги използваме, за да вършат някаква работа, именно чрез тези по-екзотични свойства."

Според Стефанов, учените вече са осъзнали, че бактериите могат да правят почти всичко. "Те могат да разградят почти всичко и от нас вече зависи да развием технологиите, които да ни позволят да ги впрегнем в някаква работа, по начин, който да е изгоден икономически, екологично."

Бактериите от рода Бацилус са сред любимите на докторанта по микробиология, тъй като са изключително издръжливи на различни условия.

Йордан Стефанов обясни още, че сме в непрестанна война с ентеробактериите, причиняващи различни тежки инфекции и притежаващи способността да синтезират ензими, които се борят срещу оръжията на хората – антибиотиците. „Стават изключително устойчиви и много често ни побеждават, за жалост, през последните години.“

Човек може да се научи от бактерията на гъвкавост – да е адаптивен и да се променя, за да оцелява, смята Стефанов.

Цялото интервю е в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна